QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Vodné a stočné bude v Plzni levnější. Ceny klesnou už od září

25.08.2016 17:29

Vedení města Plzně ve čtvrtek na svém zasedání odsouhlasilo zlevnění vody. Na vodném a stočném ušetří klienti plzeňské vodárny už od září, na metr krychlový to bude o víc jak 3 koruny.

voda ilustrace QAP_CZ (10)

Dobré zprávy přineslo čtvrteční zasedání Rady města Plzně. Vedení města odsouhlasilo návrh vodárny na snížení cen vodného a stočného, a to už od září letošního roku.

Za vodné tak Plzeňané zaplatí od září 42,79 korun za metr krychlový, za stočné 32,11 korun za metr krychlový, celkem tedy 74,90 korun za metr krychlový bez DPH. V porovnání se současnými cenami se jedná o pokles o 3,15 korun za metr krychlový.

"Pro rok 2016 činila cena vodného 44,38 korun za metr krychlový bez DPH, cena stočného 33,67 korun za metr krychlový bez DPH, celkem tedy 78,05 korun za metr krychlový bez DPH. Ceny jsou jednotné pro všechny odběratele,“ uvedl technický náměstek primátora Pavel Šindelář.

Rada města tak v podstatě odsouhlasila návrh, který jí předložila Vodárna Plzeň. "Návrh zohlednil skutečný vývoj nákladů a objemu množství spotřebované pitné vody a vypuštěných odpadních vod za období leden až květen 2016, dále zohlednil aktualizovanou predikci vývoje nákladů a výnosů do konce roku 2016 včetně nákladů souvisejících s kroky činěnými v rámci transformace společnosti a také výjimku Ministerstva financí ČR udělenou společnosti Vodárna Plzeň v oblasti tvorby zisku v rámci cen vodného a stočného nad rámec pravidel cenové regulace," vysvětluje mluvčí města Eva Barborková.

"V lednu až květnu letošního roku se stabilizovala spotřeba pitné vody i vypuštěných odpadních vod v úrovni shodného období minulého roku. V číselném vyjádření se jedná o nárůst spotřeby oproti původní kalkulaci ve výši 245 tisíc metrů krychlových a u odpadní vody o nárůst v úrovni 200 tisíc metrů krychlových,“ uvedl Pavel Šindelář.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24