QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Volby do zastupitelstev startují! Na co si dát ve volební místnosti pozor?

05.10.2018 7:01

Předvolební soupeření politických stran je u konce. Volby do zastupitelstev a senátu začnou už v pátek odpoledne, kdy se otevřou volební místnosti. Přinášíme podrobnosti!

131025_Promo_Volby_urna

Také v Plzeňském kraji se v pátek odpoledne otevřou volební místnosti. Startují volby do zastupitelstev obcí a volby do Senátu. Konat se budou v pátek 5. října od 14 do 22 hodin a v sobotu 6. října od 8 do 14 hodin.

Případné druhé kolo voleb do Senátu se uskuteční 12. a 13. října. V Plzeňském kraji se jedná o obvody Domažlice a Rokycany.

Kvůli volbám nabízí mimořádně otevírací dobu také magistrát v Plzni kvůli dokladům. Oddělení občanských průkazů a cestovních dokladů Magistrátu města Plzně na náměstí Republiky 16 bude otevřeno v pátek 5. října 2018 od 14:00 do 21:30 hodin a v sobotu 6. října 2018 od 08:00 do 13:30 hodin. Další podrobnosti se dočtete zde.

Od pátku je v pohotovosti jako tradičně policie, která bude dohlížet zejména na pořádek u volebních místností. "Z důvodu zajištění klidného průběhu voleb bude posílen výkon služby a navýšen dohled zejména v okolí volebních místností. Po celou dobu konání voleb až do ukončení zpracování výsledků budou policisté spolupracovat se členy volebních komisí a v případě jakékoliv snahy o narušení veřejného pořádku okamžitě věc řešit. Při nastavování bezpečnostního opatření jsme samozřejmě vycházeli i ze zkušeností z předchozích voleb," říká mluvčí policejního prezidia Eva Kropáčová.

Co je ve volební místnosti povolené?

Trička s politickými motivy...

Ve volební místnosti a jejím bezprostředním okolí je během hlasování zakázána volební agitace. Na trička s vaším favoritem tak raději zapomeňte.

Focení selfie...

Focení během hlasování zakázáno není. Vždy je ale lepší se předem domluvit s volební komisí, hlavní slovo má její předseda.

Šátek přes obličej, kapuca nebo sluneční brýle...

Kvůli prokázání totožnosti je nutné sundat všechny věci, které by mohly znemožnit identifikaci. Pokud si někdo zakryje obličej, komise mu neumožní volit.

Musím jít za plentu?

Ano. S obálkou a hlasovacími lístky se musí jít za plentu. Teprve tam se do úřednické obálky vloží lístek. Hlasování musí být tajné a lístky se tak do obálek nesmí vkládat před komisí. Za plentu musí jít volič výhradně sám.

Mohu si vyfotit svůj hlasovací lístek a sdílet ho na sociálních sítích?

Volební zákon to nezakazuje.

Může za mě vhodit obálku do urny moje dítě?

Ne. Úřední obálku s hlasovacím lístkem musíte před volební komisí vhodit do urny sami. Ve výjimečných případech vám s tím může pomoci jiný volič, nikoliv však člen okrskové komise. 

Dát si panáka na kuráž před volením?

Hlavní slovo má vždy předseda volební komise. Pokud se například opijete a narušíte pořádek nebo budete vulgární, může vás předseda komise vykázat nebo například zavolat policii.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24