QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

23.04.2024 11:00

Tip na výlet do Křimic

Nenáročná trasa plná zajímavostí vás zavede i do vyhlášené restaurace Roští.

Výlety s průvodci do Brd pokračují! Těšit se mohou pěší i cyklisté

21.09.2018 7:58

Výlety do Brd s průvodci, které byly novinkou letošní letní sezóny, pokračují. Už o nadcházejícím víkendu si na své přijdou jak pěší turisté, tak cyklisté.

V sobotu 22. září je pro pěší turisty připraven pěší výlet za brdskými trilobity. V neděli 23. září si pak užijí cyklisté, kteří se vydají za Fabiánovým ložem.

Přibližně osmikilometrová sobotní trasa je vhodná i pro děti od 15 let, případně pro děti mladší s významným zájmem o geologii."Na trase jsou dvě paleontologicky významné lokality, kde je možné najít zkameněliny,“ říká geolog Josef Mucha. Proto účastníkům doporučujeme vzít s sebou paleontologické kladívko (nebo zednické kladivo, případně obyčejné), jednu pracovní rukavici – praváci levou, leváci pravou, staré noviny na zabalení nalezených fosílií. Výlet povede a výkladem doplní geolog Josef Mucha, který vede kursy geologie a paleontologie při hvězdárně v Plzni. „Tento výlet ukáže nejen Brdy, ale také zajímavosti nově vzniklého geoparku Barrandien,“ uvádí projektový manažer Destinační agentury Brdy Luboš Gardoň. "Bude-li o geovýlety zájem, připravíme příští roka další.“ Sraz je v 9:15 v železniční stanici Jince.

V neděli 23. září se pak cyklisté mohou vydat za Fabiánovým ložem do Brd s cykloprůvodkyní Radkou Žákovou, která do seriálu letošních cykloprohlídek zařadila nově i Brdy. Tím se nabídka průvodcovaných výletů v regionu ve spolupráci s Destinační agenturou Brdy podstatně rozšířila. Ke dvěma cykloprohlídkám  měsíčně se v sezóně přidaly ještě další s jinými průvodci a to nejen na kole ale i pěšky. Výlet za Fabiánovým ložem startuje v Hořovicích na železničním nádraží a na nádraží se také vrací. "Místa spojená s patronem brdských hor jsou opředena pověstmi a my se s některými seznámíme,“ říká cykloprůvodkyně Radka Žáková. Sraz je v 9.00 v železniční stanici Hořovice.

Cyklisté se na místa startu mohou dostat nejen autem, ale i vlakem. Účastníci komentovaných cyklovýletů by měli mít na výlet vhodné oblečení vč. pláštěnky, dostatek vody a svačinu, protože v oblasti CHKO Brdy nejsou kromě studánek místa, kde se lze občerstvit, ale ani schovat před deštěm. Všechny trasy pro cyklisty i pěší začínají i končí v stejném místě, které je v dosahu veřejné dopravy a v jehož blízkosti lze zaparkovat auto.

Pro účastníky jsou připraveny tištěné tipy na další pěší i cyklistické výlety. Počet účastníků brdských výletů je omezen, proto doporučujeme všem se na výlety registrovat se předem na telefonním čísle 725 443 243

FOTO: Radka Žáková

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24