Z Hradiště do Radobyčic i kolem zoo. Plzeň plánuje další cyklostezky

15.05.2017 7:58

V rámci projektu Greenways plánuje město Plzeň doplnit síť cyklostezek o dva žádané úseky. Pohodlně by se mělo jezdit kolem zoo i z Hradiště do Radobyčic.

IMG_0553

Plzeň plánuje další etapu projektu GREENWAYS Plzeň, tentokrát jde o etapu pro roky 2017 až 2018. Zažádat chce opět o dotace. Rada města souhlasila i s kompletním předfinancováním projektu. To znamená částku víc jak 22 a půl milionu.

"Síť páteřních cyklotras v Plzni stále není dokončena a vykazuje řadu chybějících úseků. Výsledkem je nedostatečně využitý potenciál cyklodopravy, jejíž atraktivita je významně závislá na kvalitní infrastruktuře. Občanům Plzně a spádových sídel, kteří využívají cyklodopravu při cestě do zaměstnání, za službami nebo do škol, se výrazně zvyšuje časová náročnost dojížďky. Negativním efektem je souběžné vedení automobilové a cyklodopravy v hlavním dopravním prostoru, což způsobuje zvyšující se riziko nehodovosti pro uživatele. Budovaný systém GREENWAYS využívá koridory říčních niv pro vedení cyklostezek, které poskytují rovinatý terén v jinak kopcovitém terénu a zároveň přírodní prostředí v urbanizovaném prostoru,“ říká náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Petr Náhlík.

Konkrétně by mělo dojít na dva úseky, o které cyklisté hodně stojí. A sice úsek podél zoo a úsek Hradiště – Radobyčice. U zoologické zahrady jde o úsek Pod Vinicemi – Radčická, kde už má město vykoupené pozemky a stezka by měla kompletně navazovat na lávku přes Mži, která bude dokončena v červnu letošního roku.

Dalším úsekem je Hradiště - Radobyčice, který je stezkou v šířce zhruba 3,5 metru a délce 0,71 kilometru, která je vedena od stávající lávky v Hradišti až po lom cesty do Radobyčic, kde navazuje na stávající zpevněnou polní cestu.

"Celkové odhadované náklady na realizaci projektu jsou 22,525 milionu korun. Z toho je odhadovaná celková výše způsobilých nákladů pro IROP 12,475 milionu korun, výše dotace z IROP může dosáhnout max. 89,25 % z celkových způsobilých nákladů projektu, respektive maximálně 11,134 milionu korun," dodává mluvčí magistrátu Eva Barborková.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24