Začalo astronomické léto! Teploty budou stoupat až na 36 stupňů

21.06.2016 10:02

Astronomické léta odstartovalo, v těchto dnech například na území republiky není ani okolo půlnoci úplná tma. Léto navíc začne hned hodně tropickými teplotami.

Bazén v Plzni na Slovanech

V úterý (21. června) v 0:34 hodin začalo astronomické léto. Podle výhledů meteorologů se ohlásí hned hodně horkým počasím. Ve druhé polovině týdne budou teploty stoupat až k 36 stupňům.

Astronomické léto se mimo jiné vyznačuje i větším podílem světla. "V těchto dnech na území ČR vůbec nenastává tzv. astronomická noc, tedy ani kolem půlnoci není úplná tma, při které by se daly zcela nerušeně pozorovat hvězdy. Jinak tomu bylo v bývalém Československu; na jižním Slovensku v Bratislavě i dnes nastává astronomická noc, a to od 0:19 do 1:28 hodin středoevropského letního času," uvádí ČHMÚ.

Astronomické léto přinese do regionu tropy...

Se začátkem léta budou podle výhledů meteorologů na nejbližší dny pořádně vysoko stoupat také teploty. Ještě ve středu bude oblačno až polojasno s přeháňkami a teplotami do 24 stupňů.

Už ve čtvrtek by se ale měly odpolední teploty přehoupnout přes hranici 30 stupňů a dostanou se místy až na 34 stupňů. K tomu se přidá jasno až skoro jasno. Ještě větší horko bude v pátek, kdy se odpolední teploty mohou dostat až na 36 stupňů. Jasnou oblohu by ovšem měly postupně pokazit mraky a dorazit by měly ojediněle i bouřky. Hodně podobné to bude i v sobotu, odpolední teploty se budou pohybovat mezi 32 a 36 stupni. K tomu už by se měly přidat místy i silné bouřky.

Od neděle do úterý příštího týdne se pak čeká zpočátku zataženo až oblačno, od západu na většině území občasný déšť nebo přeháňky, místy bouřky. Postupně by ale mělo být i polojasno. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 21 až 26 stupni.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24