QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Záchranáři odchytávali sovu v průmyslové hale v Úhercích - FOTKY

14.07.2017 11:22

Velké záchranářské manévry se rozjely v jedné z hal budovaného průmyslového areálu v Úhercích. Tentokrát šlo o záchranu kalouse ušatého. Bez pomoci by byl odsouzený k smrt.

Kalous ušatý Uherce 13.7 (4)
Kalous ušatý Uherce 13.7 (4)Kalous ušatý Uherce 13.7 (2)Kalous ušatý Uherce 13.7 (3)Kalous ušatý Uherce 13.7 (1)

Další výjezd do průmyslového areálu kvůli záchraně ptačího nešťastníka si připsali na konto záchranáři živočichů v Plzni. Tentokrát vyjížděli k obci Úherce. V poslední době podobných výjezdů rapidne přibylo.

"K dnešnímu dni jsme chytali už snad ve všech větších průmyslových zónách, halách a parcích, které v kraji máme. Stříbro, Kladruby, Nýřany, Uherce, Volduchy, Chlumčany, Blížejov, Borská pole, Plzeň a tak dále. Ve čtvrtek jsme s kolegou ornitologem Davidem Melicharem společně zasahovali v nově stavěném průmyslovém komplexu u obce Úherce. Tady podle místních dělníků tři dny uvnitř obří haly létala středně velká sova," říká Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů v Plzni.

Konkrétně v této hale šlo o samici kalouse ušatého, která do haly zaletěla pravděpodobně omylem. Podle záchranářů většinou takové případy končí smrtí zvířete, pokud někdo záchranáře nezavolá na pomoc.

Obdobné výjezdy se v posledních letech množí v souvislosti s nárůstem počtu průmyslových areálů v regionu. "Odchyt ptáků v průmyslových halách řešíme každým rokem čím dál častěji. Nejvíce jezdíme chytat kalouse ušaté, sovy pálené či puštíky, kteří do haly ze zvědavosti zalétnou, nebo jsou nechtěně dovezeny se zbožím či materiálem v kontejneru či na korbě nákladního auta. Z dravců pak při lovu potravy omylem vlétne do haly i krahujec obecný, jestřáb lesní anebo poštolka," dodává Karel Makoň.

FOTO: DESOP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24