QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Záchranáři rozjeli na Hracholuskách manévry kvůli labuti - FOTKY

25.08.2016 8:39

Velkou záchrannou akci rozjeli zvířecí záchranáři spolu s vodní záchrankou kvůli poraněné labuti se zaseknutým rybářským háčkem i s vlascem. V akci bylo šlapadlo i motorové čluny!

Labut Hracholusky 23.8 (13)
Foto O. Havlickova 23.8 (19)Labut Hracholusky 23.8 (2)Labut Hracholusky 23.8 (4)Labut Hracholusky 23.8 (5)Labut Hracholusky 23.8 (6)Labut Hracholusky 23.8 (7)Labut Hracholusky 23.8 (8)Labut Hracholusky 23.8 (10)Labut Hracholusky 23.8 (11)Labut Hracholusky 23.8 (12)Labut Hracholusky 23.8 (13)Labut Hracholusky 23.8 (14)Labut Hracholusky o 23.8 (3)Labut Hracholusky 23.8 (15)

Záchranáři ze Záchranné stanice živočichů v Plzni museli v tomto týdnu vyrážet na přehradu Hracholusky na Plzeňsku, kam je vyslalo hned několik hlášení od svědků.

Řada lidí u kempu Radost si všimla labutě, která měla v zobáku zaseknutý rybářský háček i s vlascem. Nakonec se rozjela velká pátrací i záchranná akce. Už první úkol nebyl pro Karla Makoně a jeho kolegu vůbec snadný. Najít labuť na velké vodní ploše bylo velkou výzvou. Nakonec posloužil k vypátrání zraněného vodního ptáka tobogán a dalekohled.

Šlapadlo, motorový člun a nakonec vodní záchranka v akci...

Jenomže ani pak to nebylo nic jednoduchého. Dvojice záchranářů se totiž za labutí musela vydat na šlapadle. jak se ovšem ukázalo, i když byla labuť poraněná, pořád měla dost síly a před svými "osvoboditeli" statečně unikala. V tu chvíli si nicméně záchranáři všimli soukromého motorového člunu, na kterém byla žena s mužem. Ti tedy nakonec na své plavidlo přizvali jednoho z odhodlaných zachránců a vydali se labuť stíhat. Příliš úspěchu to ale nepřineslo.

"Odhodlaně vyrazili za labutí, která jim ale vždy zmizela a uletěla tak o sto metrů vpřed. V ten moment jsem i já pochopil, že tudy cesta nevede a že bude třeba o spolupráci požádat místní vodní záchranáře s rychlým profesionálním člunem. Od paní z půjčovny šlapadel jsem získal operativně operativně mobilní číslo, na kterém se mi hlásil člen právě sloužící záchranářské skupiny. Popisuji vzniklou situaci a žádám o technickou spolupráci. Nic není problém, a kolegové vyrážejí na místo určení, podpořit trojčlennou skupinu téměř zavařeného motorového člunu," popisuje Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů.

Následně už všechno nabralo rychlý spád. "Kolega Bohouš Ježdík labuť s profesionálními záchranáři odchytil, přivezl k tobogánu, já ji na místě ošetřil, okroužkoval a vypustil," uzavírá Karel Makoň.

FOTO: DES OP, Olga Havlíčková

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24