QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Záchranka má nové vozy! Žehnal jim biskup, kmotrem je Stránský - FOTKY

13.10.2017 14:54

Celkem pět nových vozidel oživilo vozový park Záchranné zdravotnické služby Plzeňského kraje. Při slavnostním předání nechybělo ani žehnání. Podívejte se na fotky!

foto-qap-cz (34)
foto-qap-cz (34)foto-qap-cz (2)foto-qap-cz (1)foto-qap-cz (4)foto-qap-cz (7)foto-qap-cz (8)foto-qap-cz (9)foto-qap-cz (12)foto-qap-cz (11)foto-qap-cz (17)foto-qap-cz (14)foto-qap-cz (18)foto-qap-cz (19)foto-qap-cz (21)foto-qap-cz (30)foto-qap-cz (33)foto-qap-cz (37)foto-qap-cz (41)foto-qap-cz (42)foto-qap-cz (43)foto-qap-cz (44)foto-qap-cz (45)foto-qap-cz (46)foto-qap-cz (47)

Celkem pět nových vozů za zhruba osm milionů korun. Taková je posila vozového parku krajské záchranky, která poprvé vyrazí do terénu už po víkendu.

Na slavnostním předání nechyběli ani vzácní hosté. Vozidlům se dostalo požehnání od plzeňského biskupa Tomáše Holuba a kmotrem se stal herec Martin Stránský, známý z řady lékařských rolí. Přání novým vozidlům a potažmo i záchranářům byla naprosto shodná. Zejména šťastné konce všech výjezdů.

Záchranná služba má ročně v Plzeňském kraji zhruba 60 tisíc výjezdů. Nechybí ani oblasti, kde je ne úplně snadno sjízdný terén. I proto tentokrát padla volba na auta tovární značky Škoda Kodiaq. "Tři osobní vozy jsou určené pro rendez-vous systém, kdy jezdí lékař a záchranář. Tyto tři vozy budou pro venkovské oblasti, konkrétně to bude Tachov, Klatovy a Vlčice. Dva velké sanitní vozy Volkswagen Transporter typu 6 jsou pro rychlou zdravotnickou pomoc, pro výjezdy bez lékaře a umístěné budou v Plzni, pravděpodobně na výjezdové základně Bory," říká ředitel záchranky Pavel Hrdlička.

Celkem vyšly vozy na zhruba osm milionů a financovány byly ze dvou zdrojů. "Jedním z nich byl Fond záchrany škod, tam šlo o nákup vozů Škoda Kodiaq. Jeden z nich stál zhruba milion tři sta tisíc, padesát tisíc ještě doplácel kraj jako náš zřizovatel. Plzeňský kraj byl zároveň investorem těch dvou velkých sanitek, jedna z nich vyšla na dva miliony tři sta tisíc," dodává šéf krajských záchranářů s tím, že auta už jsou zcela připravená na ostrou službu. Do té se dostanou podle všeho hned po víkendu.

Dodavatelem vozidel se stala Škoda Auto v zastoupení plzeňského Autocentra Jan Šmucler.

FOTO: QAP.CZ

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24