Zámky v Lužanech a Příchovicích se mimořádně otevřely – FOTKY

15.04.2018 8:09

V rámci Jarního setkání turistů Plzeňského kraje se mimořádně otevřely zámky v Lužanech a Příchovicích nedaleko Přeštic na jižním Plzeňsku. Turisté mohli navštívit i další, jindy uzavřené, památky.

zamek Lužany (5)
zamek Lužany (3)zamek Lužany (2)zamek Lužany (4)zamek Lužany (5)zamek Lužany (6)zamek Lužany (7)zamek Lužany (8)zamek Lužany (9)zamek Lužany (11)zamek Lužany (10)zamek Lužany (12)zamek Lužany (13)zamek Lužany (14)zamek Lužany (15)zamek Lužany (16)zamek Lužany (17)zamek Lužany (18)zamek Lužany (19)zamek Lužany (20)zamek Lužany (21)zamek Lužany (22)zamek Lužany (23)zamek Lužany (25)zamek Lužany (24)zamek Lužany (26)zamek Lužany (27)zamek Lužany (28)zamek Lužany (29)Zámek Příchovice (1)Zámek Příchovice (2)Zámek Příchovice (3)Zámek Příchovice (5)Zámek Příchovice (7)Zámek Příchovice (6)Zámek Příchovice (8)Zámek Příchovice (9)Zámek Příchovice (10)Zámek Příchovice (11)Zámek Příchovice (12)Zámek Příchovice (13)Zámek Příchovice (14)Zámek Příchovice (15)Zámek Příchovice (16)Zámek Příchovice (17)

V sobotu 14. dubna se konal již 17. ročník této turistické akce. Kromě zámků v Lužanech a Příchovicích se mimořádně otevřely další památky v okolí Přeštic.

Návštěvníci mohli přijít do Kostela Nanebevzetí panny Marie v Přešticích, kde probíhaly mimořádné komentované prohlídky. Turisty přivítal také nedaleký Vícovský kostelík nebo nově opravená barokní kaple Narození panny Marie v Borovech.

Zámek Josefa Hlávky v Lužanech se otevírá veřejnosti jen mimořádně. Je vlastnictvím nadace Nadání, Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových, nejstarší české nadace, která byla Dr. Josefem Hlávkou založena v roce 1904. Zámek je restaurovaný, nadace nejen o něj, ale i o park a zahradu, dobře pečuje. Jak se píše na informační ceduli v areálu zámku, zámek slouží představitelům české vědy a kultury, vybraným studentům vysokých škol, vedení vysokých škol, fakult a pracovišť.

Letos se mimořádně otevře ještě v srpnu. Přesné dny najdete na stránkách zámku.

zamek Lužany (12)

Akce zvala turisty i na zříceninu hradu Skála na Přešticku, která letos oslaví 700 let od první písemné zmínky. Romantická skalní zřícenina hradu ze 14. století, kdysi sídlo rodu Švihovských z Rýzmberka, leží nedaleko Radkovic. Dnes jsou k vidění už jen zbytky hradebních zdí, i tak ale místo stojí za návštěvu.

V sobotu turisté mohli zavítat na jindy uzavřený zámek v nedalekých Příchovicích. Barokní zámek z 18. století byl dlouhá léta využíván (a devastován) armádou, v současné době je opět v soukromých rukou. Otevírá se jen příležitostně, konají se tu koncerty vážné hudby a je vyhledáván i pro svatební obřady.

Zámek Příchovice (6)

foto:QAP.CZ

 

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24