QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Zásah u požáru u Pňovan pokračuje! Objevují se stále nová ohniska - FOTKY

22.08.2018 9:51

Hasiči pokračují v zásahu u největšího letošního lesního požáru v Plzeňském kraji. Přes noc zůstávalo dohlížet na rozsáhlou oblast u Pňovan jedenáct jednotek.

1
124356

Rozsáhlý požár lesa mezi Pňovany a Stříbrem, který v úterý postavil do pohotovosti desítky jednotek hasičů, bude mít za následek vysoké škody. Příčina se stále šetří. Navíc zásah pokračoval i během noci a hasiči budou na místě pokračovat také během středy.

"Postupně se sjelo 32 jednotek z bývalých okresů Plzeň - sever, Plzeň - jih, Tachov a Plzeň - město se 46 kusy mobilní požární techniky. Do hašení byla zapojena i letecká hasičská služba s letounem AN 2 a vrtulník PČR s bambi vakem. S ohledem na letecké hašení byla vypnuta trakce a po trati směly projíždět jen motorové vlaky a to sníženou rychlostí," popisuje mluvčí hasičů Petr Poncar.

Během letošního léta se jedná o největší lesní požár v Plzeňském kraji a škody budou vysoké. Také zásah byl velmi komplikovaný. "Velitel zásahu rozhodl o zřízení štábu, který koordinoval nasazení sil a prostředků. Požár byl dle lokalit rozdělen na tři bojové úseky. Podle zástupce majitelky lesa bylo zasaženo zhruba 10 hektarů a škoda vyčíslena na 1 milion korun. Jedná se o předběžný odhad," pokračuje Petr Poncar.

Teprve kolem 18. hodiny se podařilo požár lokalizovat a až večer mohly být jednotky zredukovány. I tak ale na místě zůstali hasiči i přes noc a zásah bude navíc dál pokračovat. "V této chvíli je na místě 16 jednotek a provádí hašení skrytých ohnisek a prolévání pomocí smáčedla, které zvyšuje pronikavost vody do podloží. Na místě události se stále objevují nová ohniska indikující, že se pořár šíří v podzemí. Zásadním okamžikem budou odpolední hodiny, kdy bude provedena celková kontrola požářišť termokamerou, na základě níž bude rozhodnuto o dalším postupu. Dílčí kontroly probíhají na jednotlivých úsecích kontinuálně v rámci průzkumu," uzavírá mluvčí krajských hasičů.

FOTO: HZSPK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24