Železniční trať na Domažlické čekají stavební práce - FOTKY

08.02.2018 11:51

Už za pár týdnů vypuknu práce na stavbě přesmyku železniční tratě na Domažlické v Plzni. V rámci stavby dojde i na opravy v okolních ulicích. Přinášíme podrobnosti.

180208_Skvrnany_trat_1
180208_Skvrnany_trat_12180208_Skvrnany_trat_3180208_Skvrnany_trat_4180208_Skvrnany_trat_5

Hned se začátkem března odstartuje v Plzni další dopravní stavba. Tentokrát se týká Domažlické a podílet se na ní bude město spolu se Správou železniční a dopravní cesty. 

Konkrétně jde o stavbu přesmyku železniční tratě. Na úseku tří kilometrů vznikne druhá kolej a nebezpečný úrovňový přejezd nahradí přeložka silnice I/26 po mostě přes železnici. U zastávky Skvrňany bude trať přeložena do nové trasy. Trať tím bude připravená na plánovanou elektrifikaci trati Plzeň – Domažlice, což umožní průkezd vlaků rychlostí až 160 kilometrů za hodinu.

Stavba vyjde celkem na víc jak 1 miliardu korun a měla by být kompletně hotová na podzim roku 2019. Jedná se o pokračování rozsáhlé modernizace plzeňského železničního uzlu.

"V úvodní fázi stavby bylo pokáceno na 3500 stromů a vymýceno zhruba čtyři hektary nežádoucích křovinatých porostů. Od 1. března se bude pracovat na samostatném železničním svršku. Práce na železnici a silnici budou probíhat souběžně. Nové bude trakční vedení, sdělovací a zabezpečovací zařízení, rekonstrukce čeká šest mostů i přilehlá vlečka. Oprava také čeká sousední trať na Cheb v délce 1,5 kilometru," říká Adriana Jarošová z plzeňského magistrátu.

Součástí projektu je i přeložka silnice I/26 na Domažlické třídě mimo obytnou zónu a rekonstrukce několika ulic. "Úpravy se po výstavbě přemostění dotknou Břeňkovy ulice, rekonstrukce ulic Na Pile, Na Výspě či Domažlické. V ní vznikne nová železniční zastávka. Podél komunikace I/26 bude trasa pro pěší a cyklisty. Dojde také k přeložce části stoky Zátišský sběrač," dodává Adriana Jarošová.

Přeložka i s nadjezedem cyklostezkami by měla být hotová už letos na podzim. Stavba by do provozu na Domažlické neměla nijak významně zasáhnout. Maximálně by měla přinést jen krátkodobé uzavírky.

FOTO: Martin Pecuch, Magistrát města Plzně

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24