Zeman s popelníkem na hlavě i jako "Svině zbořená". Výstava provokuje - FOTKY

04.04.2017 11:51

Poměrně dost kontroverzní výstava je aktuálně k vidění ve Visio Art Gallery v Plzni na Roudné. Sochař si vzal na paškál prezidenta Miloše Zemana i Jiřího Ovčáčka.

Svině zbořená
Svině zbořenáIMG_20170319_151625L1130363

Galerie v plzeňské ulici Na Roudné otevřela v tomto týdnu výstavu, která může mnohé zarazit už svým názvem "Kasl Netrval na výstavě, a přesto jsme ji udělali". Název přitom vychází ze jmen samotných umělců. V galerii jsou k vidění díla sochaře Vítězslava Netrvala a malíře Milana Kasla.

Karikatury politiků, včetně prezidenta Miloše Zemana nebo Jiřího Ovčáčka si rozhodně "servítky" neberou. Podle autora, plzeňského sochaře Vítězslava Netrvala, byl impulsem k vytvoření hodně originálních soch vývoj a stav české politiky, a to zejména samotného prezidenta republiky. Jemu je také podstatná část děl věnovaná. Nechybí ani socha s názvem "Svině zbořená", která představuje opilou hlavu státu. Stejně tak i proslulé kouření cigaret českého prezidenta sehrálo svoji roli. Nechybí tak například ani karikatura Zemana s popelníkem na hlavě.

K vidění ovšem nejsou jen velmi originální politické sochy. Součástí výstavy je také expozice obrazů malíře Milana Kasla z Dolní Lukavice. Ten pro změnu představuje svoji tvorbu z posledních dvou let. Inspirací mu byly jeho cesty, takže návštěvníci galerie uvidí například také obrazy krajiny a zvířat.

Výstava už je veřejnosti otevřená. Slavnostní vernisáž je naplánována na čtvrtek 6. dubna od 17 hodin. Uvádět ji bude senátor Václav Chaloupek.

IMG_20170319_151625FOTO: Visio Art Gallery

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24