QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

23.04.2024 11:00

Tip na výlet do Křimic

Nenáročná trasa plná zajímavostí vás zavede i do vyhlášené restaurace Roští.

Plzeň má Poesiomat! Recituje básně, zpívá Gotta a skanduje fotbalové chorály - FOTKY

25.04.2023 11:05

V úterý 25. dubna byl v Plzni slavnostně odhalen Poesiomat. Co vše umí a kde ho naleznete? Přinášíme podrobnosti.

poesiomat_Plzeň_0423_QAP (4)
poesiomat_Plzeň_0423_QAP (4)poesiomat_Plzeň_0423_QAP (2)poesiomat_Plzeň_0423_QAP (5)poesiomat_Plzeň_0423_QAP (3)poesiomat_Plzeň_0423_QAP (6)poesiomat_Plzeň_0423_QAP (7)poesiomat_Plzeň_0423_QAP (8)poesiomat_Plzeň_0423_QAP (9)poesiomat_Plzeň_0423_QAP (10)

V Mlýnské strouze v Plzni je nově umístěná černá kovová roura, která trčí ze země a připomíná periskop. Jedná se o Poesiomat, ručně ovládaný jukebox, který nabízí k poslechu 20 básní a písní úzce spojených s Plzní. Plzeň získala Poesiomat prozatím na 5 let a město za něj zaplatí 200 tisíc korun včetně DPH.

Poesiomat má za cíl vzbudit v lidech zvědavost a hravost. „Začali jsme před deseti lety dělat piana na ulici. Jde nám o vytržení člověka z normality. Z nádraží s pianem najednou vznikne koncertní sál, Poesiomatem zase vytvoříte prostor pro vnímání slova, literatury. Může to podnítit k intenzivnějšímu vnímání místa, ve kterém je umístěný. Může to někoho přivést i k tomu, že si dohledá doma vícero informací k autorům a textům,“ řekl Ondřej Kobza, autor projektu.

Nahrávky v Poesiomatu jsou autentické, ty které musely být znovu nahrané, namluvil Martin Stránský. Poesiomat ale neobsahuje jen poezii. „Polovinu obsahu tvoří básně plzeňských básníků. Naleznete tam například díla Josefa Hrubého, Miroslava Holuba, Tomáše Kůse. Je to tedy výběr minulých i současných básníků. Složka poezie je zastoupena výrazně, ale snažíme se zachytit identitu tohoto místa i jinak, proto tam naleznete například fotbalové chorály FC Viktoria Plzeň. Poetičnost není jen v poezii,“ řekl QAPu Ondřej Kobza. „Poeziomat prostě fandí Plzni,“ dodal se smíchem.

Všechna díla mají úzkou vazbu na Plzeň. „Jsou tam písně rodáků. Samozřejmě nesmí chybět nahrávka Karla Gotta. Je tam i originální nahrávka z 30. let, ve které Josef Skupa čte Hurvínka, je tam historická tramvaj, je tam i téma osvobození Plzně. Je tam zkrátka několik témat, které se spojují a podle nás definují Plzeň,“ vysvětluje autor.

Jak vlastně Poesiomat funguje? Zatočíte klikou, tím pro jukebox vyrobíte trochu energie. Jakmile se rozsvítí červené světýlko, můžete si zvolit skladbu, kterou chcete přehrát. „Může se stát, že to nepřehraje celou skladbu. Znamená to, že člověk nenatočil dostatek energie, musí si ji dotočit,“ poradil autor projektu.

Poesiomat naleznete například v New Yorku, Paříži a Dublinu. V Plzeňském kraji si můžete poslechnout poezii v Prášilech a v Klatovech.

Foto QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24