Ženou regionu je zakladatelka nadace Šance onkoláčkům

04.05.2016 9:01

Sedmý ročník prestižního ocenění Žena regionu má svoji vítězku. Kromě Lenky Klasnové se dočkaly ocenění i další dámy. Speciální cenu převzala také trenérka házenkářek HC Plzeň.

kof2101

Plzeňský kraj má opět svoji Ženu regionu. Sedmý ročník prestižního udílení ocenění vynesl titul Lence Klasnové, která před zhruba dvěma lety založila Nadační fond Šance onkoláčkům. Inspiroval jí k tomu její vlastní životní příběh, kdy musela s celou rodinou čelit boji za záchranu vlastního nemocného syna Matyáška.

"Velmi si vážím práce všech nominovaných žen. O řadě z nich jsem slyšel již v minulosti a jsem velmi rád, že takových žen přibývá. Těší mě, že jim mohu prostřednictví projektu Žena regionu poděkovat, což by měl udělat ostatně každý nejen z jejich okolí,“ uvedl při slavnostním předávání hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs. "Příběh letošní vítězky je navíc neuvěřitelně silný, protože je plný naděje, ale i tvrdé práce, kterou má maminka malého Matyáška za sebou,“ dodal.

Když byly synovi Lenky Klasnové dva roky, lékaři u něj zjistili rakovinu a dokonce mu dávali pouhou čtyřprocentní šanci na život. "Byl to pro nás šok, ale rozhodli jsme se to s rodinou nevzdat, bojovat a postavit se zpět na nohy,“ říká Lenka Klasnová.

Podle jejích slov následovalo pro rodinu velmi těžké období. "Léčba byla zatěžující pro všechny nejen po psychické a fyzické stránce, ale dost to poznamenalo i finanční situaci rodiny,“ popsala čerstvá držitelka ocenění. Do povědomí veřejnosti se zapsal zejména benefiční koncert na sehnání peněz na léčbu pro Matyáška. Na pódiu kulturního domu v Přešticích se tehdy vytřídali umělci zvučných jmen. Benefici podpořila například Dáda Patrasová, Eva Pilarová, Marek Ztracený, Hana Křížková nebo houslový virtuos Pavel Šporcl. Večer vynesl víc jak 100 tisíc. Podrobnsti k benefice i video najdete zde.

Matyášek svůj boj vyhrál. Na konci roku 2014 tak Lenka Klasnová spolu s kamarádkou Ladislavou  Blumelovou  založila Nadační fond Šance onkoláčkům. Ten už stihl pomoci či zprostředkovat podporu pro 130 dětí v onkologické léčbě a skoro 40 dalších s jiným vážným onemocněním.

Hejtman ocenil i prorektorku UK, autorku netradičních kuchařek a spceiální ocenění získala trenérka interligových házenkářek HC Plzeň...

Na druhém místě na seznamu oceněných žen skončila prorektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková, na třetím Miroslava Kuntzmannová, autorku netradičních kuchařek.

Zvláštní cenu za dlouhodobou práci se sportovní mládeží předal Václav Šlajs Libuši Škvařilové, trenérce interligových házenkářek HC Plzeň.

FOTO: KÚPK    

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24