QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Zloději se v Plzni zaměřují na přízemní byty! Případy nezvaných návštěv přibývají

14.05.2018 8:56

Policisté v Plzni v poslední době řeší stoupající počet krádeží, kdy se zloději do bytu dostanou otevřeným oknem nebo balkonovými dveřmi. V ohrožení jsou přízemní byty.

Petr Vlček čeká na verdikt ohledně vazby_QAP foto (2)

Tradičně letní období je z hlediska počtu vloupání do bytů nebo rodinných domů velmi rizikové. Policie v Plzni už v sučasné době zaznamenala zvýšený počet případů, kdy se do bytu dostala "nezvaná návštěva".

"Plzeňští policisté se v poslední době potýkají se vzrůstajícím nápadem majetkové trestné činnosti, jen za poslední měsíc zaevidovali 5 případů, které se udály většinou v noční době a během víkendu. Policisté upozorňují na to, že v některých případech se pachatel dostal velice lehce do bytu pomocí balkonových dveří nebo oken. Jedná se převážně o přízemní byty, jejichž dostupnost je pro pachatele méně obtížná," říká mluvčí policie Veronika Hokrová s tím, že majitelé bytů většinou nechali otevřené balkonové dveře nebo okna. Zlodějům přitom stačí dokonce i okno otevřené jen na mikrovetilaci. Navíc policisté upozorňují, že pokud se zloděj do objektu nebo bytu dostane otevřenými dveřmi nebo oknem, nejedná se přímo o vloupání.

Kromě důsledného zavírání oken a balkonových dveří by měli majitelé právě přízemních bytů zváži i další opatření a zabezpečení. "Vybrat si můžete základní  bezpečnostní zámky nebo složitější uzamykací systémy. Vhodným doplněním jsou ochranné mříže a uzamykatelné okenice. Pokud máte dostatek finančních prostředků, pak můžete zvolit nadstandardní zabezpečovací techniky a systémy jako například elektronickou zabezpečovací signalizaci nebo různé nástrahové detektory," dodává mluvčí policie.

Hlavní sezóna vykradačů bytů a domů navíc teprve přijde. A to hlavně v souvislosti s dobou dovolených a prázdnin. "Blíží se čas dovolených a letní měsíce lákají zloděje do opuštěných bytů nebo domů. Pachatelé většinou počítají s tím, že obydlí bývají bez dohledu mnohdy nedostatečně zabezpečená. Ze statistického hlediska jsou vloupání do objektů nejrizikovější v letních měsících," upozorňuje policejní mluvčí.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24