QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

25.04.2024 11:29

Zlodějům začínají žně! Doba dovolených je jejich sezónou

01.07.2016 18:29

Letní dovolené stratují a s tím se rozjíždí i sezóna vykradačům bytů a domů. Policisté upozorňují, že období letních prázdnin patří k těm nejrizikovějším. Jak zlodějům zmařit šance?

ilustrační foto_QAP foto (5)

Prázdniny obecně jsou pro zloděje, kteří se zaměřují na vloupání do bytů a domů, ideálním obodbím. Letní prázdniny tak rozhodně nejsou výjimkou, navíc vzhledem k tomu, že jde o nejdelší období dovolených, nabízí jim to řadu možností a šancí. Policisté proto upozorňují, že na zabezpečení a prevenci bychom rozhodně zapomínat neměli.

"Letní prázdniny stejně jako letní měsíce jsou obdobím, kdy vyrážíme na cesty a opouštíme své domy a byty na delší dobu. Svá obydlí v této době mnoho lidí často zanechává bez dohledu a nedostatečně zabezpečená a to je výzva pro zloděje. Ze statistického hlediska vloupání do objektů jsou nejrizikovější právě období letních, zimních a jarních prázdnin," říká mluvčí policie Hana Štefflová.

I když se o prevenci před vloupáním mluví stále dokola, ze statistik je jasné, že to rozhodně není banalita. Mnohdy ale stačí poměrně jednoduchá opatření. "Prevence proti vloupání do bytu nebo domu začíná u řádně zamčených vstupních dveří a zajištěných oken. Vybrat si můžete základní  bezpečnostní zámky nebo složitější uzamykací systémy. Vhodným doplněním jsou ochranné mříže a uzamykatelné okenice. Pokud máte dostatek finančních prostředků, pak můžete zvolit nadstandardní zabezpečovací techniky a systémy jako například elektronickou zabezpečovací signalizaci nebo různé nástrahové detektory," dodává policejní mluvčí.

O tom, že se někam chystáme a na jak dlouho, bychom měli říkat jen svým nejbližším. Rozhodně není vhodné se o plánech na dovolenou podrobně šířit třeba na sociálních sítích. Dobrým způsobem, jak být na dovolené v klidu, je i pomoc známých nebo sousedů, ke kterým máme důvěru. "Před odjezdem požádejte důvěryhodnou osobu, aby na vaše obydlí dohlédla a pomohla vyvolat dojem, že objekt stále někdo obývá, aby například vybírala poštovní schránku, posekala zahradu a podobně," pokračuje mluvčí policie.

V souvislosti se sociálními sítěmi není také dobré umisťovat na své profily fotografie vybavení bytu, případní zloději si mohou vytipovat například elektroniku nebo jiné drahé věci.

Při podezření, že došlo k vloupání:

  • nevstupujte do objektu, pachatel může být uvnitř
  • neuklízejte po zlodějích, zničíte stopy po pachatelích
  • případ neprodleně oznamte na tísňovou linku 158

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24