QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Zlomyslných volání na tísňovou linku záchranářů ubylo! Hrozí vysoké pokuty

27.11.2017 14:53

Nedávný případ, kdy muž obtěžoval tři dny po sobě operační středisko záchranky, znovu odstartoval diskuse o zneužívání tísňových čísel. Hrozí vysoké pokuty i další sankce.

Dispečink ZZSPK o Vánocích_QAP_foto (6)

S mužem, který volal na operační středisko záchranky Plzeňského kraje opakovaně, se záchranáři vypořádali poměrně dost razantně. Operátorem mu nechali zablokovat volání na číslo 155. O případu vás QAP.CZ informoval, více čtěte zde.

Za zneužití tísňové linky přitom hrozí podle zákona pokuta až 200 tisíc a může dojít i na trestní stíhání. "K těmto extrémním trestům se samozřejmě přistupuje zřídkakdy, ovšem pokuty kolem deseti tisíc korun už řada zneuživatelů zaplatila," říká Vítězslav Sladký, jeden z operátorů z krajské záchranky.

Pokud někdo zavolá na tísňovou linku například falešnou událost, pořádně tím záchranáře zaměstná. "Operátoři musí smyšlené události prověřit. Pokud se zneužívání opakuje, provozovatel telefonní sítě na žádost operačního střediska IZS přístroj zablokuje. Volajícího už nezachrání ani anonymní SIM karta. Provozovatelé sítí totiž na displeji vidí i výrobní číslo telefonu," pokračuje Vítězslav Sladký.

V posledních letech nicméně zlomyslných volání a anonymů poměrně dost ubylo. "Když jsem začal v roce 2003 pracovat na tehdejším dispečinku zdravotnické záchranné služby, obtěžujících volání bylo mnohonásobně víc,“ potvrzuje operátor linky ZZSPK. Volaly děti z telefonních budek, opilci, psychicky narušení lidé i sexuální loudilové. "Pravidelným 'zákazníkem' stopětapadesátky byl bezdomovec pohybující se v blízkosti Borského parku, kterého uspokojilo, že na dispečerku vychrlil proud vulgárních nadávek a aniž by čekal na jakoukoli odpověď, okamžitě zavěsil. V současnosti je podobných volání minimum, lidé si spíš vzájemně pletou telefonní čísla tísňových linek nebo se dožadují informací všeobecného charakteru, které ZOS neposkytuje a mnohdy ani nezná,“ uzavírá Vítězslav Sladký.

Nejzávažnějším případem zlomyslného volání jsou úmyslná zneužití tísňové linky, kdy dojde k nahlášení smyšlené události a k planým výjezdům složek integrovaného záchranného systému. V takových případech se vždy předává událost k prošetření Policii ČR.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24