QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Změny v pravidlech na silnicích! Jak je to s autolékárničkou nebo technickou?

03.10.2018 7:02

Říjen přinesl změny v pravidlech silničního provozu. Některé jsou zásadní. S čím by měli řidiči nově počítat a v čem se jim naopak uleví? Přinášíme podrobnosti!

FOTO_Pavel Němeček (1)

Mezi nejzásadnější změny patří takzvaná "záchranářská ulička". Ta bude možná některým řidičům dělat poměrně problémy. Navíc za vjetí do speciálně vytvořené cesty pro IZS hrozí pokuta. 

"Od října by měli řidiči při dojíždění do kolo vytvářen prostor pro složky IZS, a to mezi levým a přiléhajícím jízdním pruhem. Do vytvořeného prostoru mohou vjet pouze vozidla s právem přednosti jízdy, správce pozemní komunikace, automobily sloužící k odstranění následků po dopravní nehodě či vytvořené překážky na silnici. Řidiči, kteří neoprávněně vjedou do vytvořené uličky, mohou být pokutováni," vysvětluje mluvčí policie Hana Rubášová.

ulička

Všechny změny ale řidiče rozhodně nemusí děsot. Například pokud jde o autolékárničku, celkem se jim uleví. "Mezi nejpozitivnější změnu pro řidiče patří to, že během kontroly nedostanou od policistů pokutu za to, že mají prošlou lékárničku. Mimo jiné v ní nemusí být plastová rouška, trojcípý šátek nebo náplast," dodává policejní mluvčí.

Nově byla také zjednodušena povinná výbava vozidla. Ve vozidle tak nemusí být náhradní pojistky, příruční zvedák, rezerva nebo klíč na matice. "Toto platí ovšem pouze v případě, že provozovatel vozidla má zajištěnou asistenční službu, která poskytuje služby nepřetržitě na území České republiky," upozorňuje Hana Rubášová.

Nově je také stanovena lhůta na technické kontroly, a to na 4 roky. Ti, kteří s autem absolvovali technickou kontrolou před 1. říjnem však musí po dvou letech. Nově také motorky s hmotností nad 400 kilogramů nemusí na měření emisí.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24