QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Tip na výlet: Vydejte se k šumavskému jezeru Laka

22.04.2018 8:03

Kam vyrazit na výlet? Na Šumavě lákají výletníky ledovcová jezera. Cestu k nejmenšímu a nejvýše položenému jezeru zvládnete i s dětmi. Přinášíme podrobnosti a fotky!

jezero Laka_QAP_cz foto (25)
jezero Laka_QAP_cz foto (1)jezero Laka _QAP_cz fotojezero Laka_QAP_cz foto (2)jezero Laka_QAP_cz foto (3)jezero Laka_QAP_cz foto (5)jezero Laka_QAP_cz foto (7)jezero Laka_QAP_cz foto (6)jezero Laka_QAP_cz foto (8)jezero Laka_QAP_cz foto (9)jezero Laka_QAP_cz foto (10)jezero Laka_QAP_cz foto (11)jezero Laka_QAP_cz foto (12)jezero Laka_QAP_cz foto (13)jezero Laka_QAP_cz foto (14)jezero Laka_QAP_cz foto (15)jezero Laka_QAP_cz foto (16)jezero Laka_QAP_cz foto (18)jezero Laka_QAP_cz foto (17)jezero Laka_QAP_cz foto (19)jezero Laka_QAP_cz foto (20)jezero Laka_QAP_cz foto (21)jezero Laka_QAP_cz foto (22)jezero Laka_QAP_cz foto (23)jezero Laka_QAP_cz foto (25)jezero Laka_QAP_cz foto (24)jezero Laka_QAP_cz foto (26)jezero Laka_QAP_cz foto (27)jezero Laka_QAP_cz foto (28)jezero Laka_QAP_cz foto (29)jezero Laka_QAP_cz foto (31)jezero Laka_QAP_cz foto (30)jezero Laka_QAP_cz foto (32)jezero Laka_QAP_cz foto (34)jezero Laka_QAP_cz foto (33)jezero Laka_QAP_cz foto (35)jezero Laka_QAP_cz foto (36)jezero Laka_QAP_cz foto (37)jezero Laka_QAP_cz foto (38)jezero Laka_QAP_cz foto (39)jezero Laka_QAP_cz foto (40)

K jezeru Laka můžete vyrazit pěšky nebo na kole. Jde ale o nejvýše položené šumavské jezero (1096 m), tak počítejte s tím, že budete stoupat. Pěší trasu zvládnou i menší děti, terén je příjemný. Z parkoviště je to k jezeru zhruba pět a půl kilometru, pěšky s dětmi k němu dojdete cca za dvě hodinky.

Výchozím bodem vám bude parkoviště v obci Nová Hůrka (placené parkoviště přímo u silnice spojující Železnou Rudu a Hartmanice). Z parkoviště vyražte po modré turistické značce. Děti zaujmou po cestě pastviny s různými zvířaty.

jezero Laka_QAP_cz foto (2)

Zpočátku je cesta asfaltová, poté zpevněná s prudším i mírnějším stoupáním. Okolí se ale stále mění - pastviny, louky, lesy, takže budete mít pořád co pozorovat.

Projdete kolem zaniklé šumavské osady Hůrka, kde je přístřešek s posezením, zrekonstruovaná hřbitovní kaple a opravené torzo kostela sv. Vincence Ferrarského.

jezero Laka_QAP_cz foto (9)

Postupně cesta bude stoupat až k jezeru. To do poslední chvíle neuvidíte, kochat se pohledem na jezero můžete z pozorovací plošiny nebo ze strany, kde je posezení. Odpočinkových míst je u jezera celkem dost.

Zpátky můžete volit buď stejnou trasu, my ale doporučujeme pro zpestření druhou trasu - po žluté. Ta se znovu napojí na cestu, kterou jste přišli od parkoviště.

Jezero Laka patří mezi pět šumavských jezer ledovcového původu. Je nejmenší (2,78 ha) a zároveň nejvýše položené. Typické jsou pro něj plovoucí rašelinné ostrůvky. Když vám vyjde počasí, tento výlet si určitě užijete.

jezero Laka_QAP_cz foto (31)

Dalšími šumavskými jezery jsou Černé jezero, které je oblíbeným výletním místem a lehce dostupné na kole i pěšky ze Špičáckého sedla. Dále Čertovo jezero poblíž Železné Rudy, to ale není vhodné pro cyklisty. Prášilské jezero, odkud se můžete vydat i na vrchol Poledníku s rozhlednou. V jihočeské části Šumavy potom leží poslední z ledovcových jezer - Plešné jezero.

Přejeme hodně cestovatelských zážitků!

foto: QAP.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24