QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Potravinářská inspekce kontrolovala potraviny oceněné značkou KLASA. O značku přišly ovocné šťávy

18.01.2023 8:21

Státní zemědělská a potravinářská inspekce kontrolovala stovky výrobků, které nesou jednu ze značek, které deklarují kvalitu potravin. Jednalo se o kontrolu označení KLASA, ale například i Regionální potravina.

szpi

„Potravinářská inspekce pravidelně uskutečňuje kontrolní akce se zaměřením na potraviny oceněné značkami KLASA a Regionální potravina a nově také na potraviny s deklarací „Vyrobeno podle české cechovní normy“. Výsledky za rok 2022 potvrdily, obdobně jako v minulých letech, jejich velmi vysokou jakost a bezpečnost,“ uvedl Pavel Kopřiva, mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).

V loňském roce inspektoři SZPI hodnotili celkem 177 šarží potravin oceněných národní značkou kvality KLASA, z čehož pouze 4 z hodnocených šarží nevyhověly požadavkům právních předpisů porušením jakostních požadavků. Dvěma z nich Ministerstvo zemědělství odebralo značku KLASA: „BUBLÍTO Jablečná šťáva“ a „BUBLÍTO Černorybízová šťáva“ výrobce VÍNO ZLOMEK & VÁVRA s.r.o., č. p. 400, 687 63 Boršice u Blatnice.

Dále inspektoři v uplynulém roce hodnotili 96 šarží oceněných značkou Regionální potravina, přičemž pouze 3 šarže nevyhověly požadavkům právních předpisů porušením jakostních požadavků. Ministerstvo zemědělství odebralo ocenění značkou Regionální potravina pouze jednomu výrobku: Mrkvový dort, výrobce: Jaroslava Janská, Zahradní 14, Sedlčany 264 01.

„Potraviny oceněné značkami KLASA a Regionální potravina musí splňovat nejen požadavky vyplývající z národní a evropské potravinové legislativy, ale i nadstandardní požadavky vyplývající z podmínek pro používání značky kvality. Jde mj. o vyšší podíl masa u masných výrobků, přísnější regulace v používání sladidel, barviv a dalších aditiv, vyšší nároky při hodnocení chuti a konzistence potraviny,“ vysvětluje mluvčí SZPI.

„Inspektoři SZPI pravidelně kontrolují potraviny oceněné značkou kvality už 20 let a výsledky kontrol stabilně potvrzují nejvyšší jakost hodnocených tuzemských potravin,“ uzavírá Pavel Kopřiva.

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24