Policie radí, jak nenaletět podvodníkům na sociálních sítích

28.09.2022 14:00

Policisté na oddělení hospodářské kriminality prověřují několik oznámení týkající se různých podvodů, kdy pachatelé jsou ve spojení s poškozenými jen pomocí informačních technologií. Policie chce preventivně informovat občany o možných hrozbách při zneužití osobních elektronických údajů i jakými způsoby takové pachatelé získávají.

Platba online_foto Pixabay

Útoky podvodníků jsou cílené, vždy se chtějí obohatit a získat vaše finanční prostředky. Nejčastěji využívají nekalé praktiky při prodeji vozidel a zemědělské techniky, prostřednictvím komunikační aplikace a zaslaného odkazu na podvodné stránky nebo na základě získaného přístupu k e-mail účtu provedou změny v účetním programu společnosti.

Jak se chránit před různými praktikami podvodníků?

  • NIKDY NESDĚLOVAT ŽÁDNÉ ÚDAJE – OSOBNÍ ANI ČÍSLA PLATEBNÍCH KARET - BANKA  PO KLIENTECH NIKDY TÍMTO ZPŮSOBEM NEVYŽADUJE
  • POZOR NA FALEŠNÉ BANKOVNÍ ÚŘEDNÍKY -  UKONČIT HOVOR A OSOBNĚ KONTAKTOVAT KONKRÉTNÍ PENĚŽNÍ ÚSTAV
  • PENĚŽNÍ ÚSTAVY NIKDY NEZASÍLAJÍ ZPRÁVY KLIENTŮM SE ŽÁDOSTÍ O UVEDENÍ PŘIHLAŠOVACÍCH ÚDAJŮ K ÚČTU NEBO KOPIE PLATEBNÍ KARTY.

Policisté se setkávají i s případy, kdy občané zasílají neznámým osobám údaje patřící k elektronické identifikaci např. čísla účtů, platební karty, PIN kód dokonce i přístupová hesla.

Foto: Pixabay

SDÍLEJTE ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24