QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Vintířova stezka v Plzeňském kraji nabízí desítky kilometrů pěšího putování

25.01.2022 12:10

Vydejte se Plzeňským krajem po pěší dálkové poutní stezce sv. Vintíře, provede vás významnými a nádhernými místy regionu. Cesta nabízející místa k rozjímání a duševní očistě propojuje Čechy a Bavorsko.

Vintir-52
Vintir-52Vintir-83Vintir-103Vintir-114Vintir-131Vintirova_stezka_2020Vintířova_lavička_Miroslav_Hrdýloga Vintirova stezkaloga Vintirova stezka2

Česko-bavorská Vintířova stezka je pěší dálková poutní stezka, která propojuje významná místa spjatá se středověkým poustevníkem a prvním obyvatelem Šumavy svatým Vintířem. Celkově je stezka rozdělena do 9 jednodenních etap, měří  162 km. Stezka má nové značení, na některých místech najdete i nové lavičky nebo herní prvky pro děti. Plzeňský kraj označil tuto historickou cestu spolu s bavorskými partnery.

 

loga Vintirova stezka2

Vintířova stezka vám postupně představí místa, kde žil středověký poustevník. To bylo na přelomu 10. a 11. století. Vychází z Vintířova domovského kláštera Niederalteich v Bavorsku a končí až v české Blatné. Velká část vede přes Plzeňský kraj. 

 

Trasa je značena cedulkami Klubu českých turistů s názvem Vintířova stezka a na území plzeňského regionu vede přes Prášily, Dobrou Vodu, Annín, Hartmanice, Sušici a Horažďovice.

Poznat můžete například horu Březník, kde měl Vintíř poustevnu. Trasa vás zavede do Dobré Vody, kde se nachází Vintířova studánka se zázračnou vodou nebo kostel sv. Vintíře s unikátním skleněným oltářem od výtvarnice Vladimíry Tesařové. Dalším jejím nádherným dílem je skleněná socha sedícího sv. Vintíře. která bude umístěna nedaleko kostela sv. Mouřence.

Muzeu Dr. Šimona Adlera v Dobré vodě u Hartmanic je umístěna stálá expozice seznamující s osobností sv. Vintíře, jeho životem, významem a přesahem jeho odkazu do současnosti. Výstavu oživuje model poustevny s mnichem Vintířem, doplňuje ji dřevěná socha Vintíře či dotyková interaktivní tabule a drobné historické předměty.

Na páteřní trase Vintířovy stezky je vybudováno pro duchovní relaxaci pět symbolických míst „Zastav se poutníku“, kde jsou instalovány nové lavičky s informacemi popisující dějinné zajímavosti. Tato místa přibližují lidem přirozené činnosti poutníka, jako je spánek, odpočinek, jídlo, rozmluva a modlitba. U některých míst je vysázen historický druh jabloně coby charakteristický strom sv. Vintíře odkazující k jeho snahám o kolonizaci a zkulturnění regionu.

 

Vintířova_lavička_Miroslav_Hrdý

 

Součástí Vintířovy stezky je šest uzavřených výletních okruhů pro rodiny s dětmi. Tři z těchto okruhů jsou doplněny dětskými herními prvky, které zejména menším dětem přinesou vítané rozptýlení. Pokud jste s dětmi příznivci moderních technologií, můžete si pro čtyři okruhy pomocí chytrých telefonů stáhnout aplikaci Skryté příběhy (www.skrytepribehy.cz) a zábavnou formou objevovat příběhy ukryté v krajině.

Pro projekt Vintířovy stezky vznikl ucelený soubor materiálů a to přehledová mapa, etapový průvodce pro celou stezku, letáky k  výletním okruhům a populárně-naučná brožura.

 

 

Foto a video: Plzeňský kraj

 

loga Vintirova stezka

 

„Projekt Vintířova stezka je spolufinancován Programem přeshraniční spolupráce Česká republika – Svobodný stát Bavorsko Cíl EÚS 2014 -2020, číslo projektu 255“.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24