QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

130 let od narození Josefa Skupy, duchovního otce Spejbla a Hurvínka

16.01.2022 12:50

Dnes je to 130 let, co se narodil český loutkář Josef Skupa. Pro Plzeň je Skupa velmi významná osoba. Dodnes nám tohoto slavného loutkáře připomínají sochy Spejbla a Hurvínka na několika místech v Plzni.

spejbl hurvínek
Spejbl a Hurvínek_ilustrační_QAPHurvínek a Spejbl foto Milan Janochspejbl hurvínekskupa muzeum loiutek

Duchovní otec legendárních loutek Spejbla a Hurvínka, český loutkář Josef Skupa, se narodil 16. ledna 1892 v jihočeských Strakonicích. Skupa byl talentovaný loutkoherec, režisér a scénograf, který ovlivnil vývoj loutkového divadla u nás i ve světě. Profesně působil také v Plzni, kam se s rodinou jako malý přestěhoval.

skupa muzeum loiutekV roce 1930 založil Skupa profesionální Plzeňské loutkové divadlo prof. Josefa Skupy. Loutkářství proslavil Skupa ale nejen v Plzni, ale i po celém světě.V Plzni na Ústředním hřbitově najdete hrob Josefa Skupy. Právě tam před několka dny proběhlo pietní setkání, které připomnělo nejen narození Skupy, ale i 65 let od jeho úmrtí.

Skupu máme spjatého s nejslavnějšími českými loutkami, Spejblem a Hurvínkem. Na ty můžete narazit na několika místech v Plzni. Na náměstí i v sadech najdete jejich sochy, připomíná je ve velké míře samozřejmě i Muzeum loutek na náměstí Republiky. Nejnověji se těmto známým loutkám věnuje i naučná stezka Spejbla a Hurvínka  v okolí plzeňských Boleveckých rybníků. Více jsme psali zde.

Sochy Spejbla a Hurvínka na náměstí Republiky byly instalovány v roce 2020 k výročí 100 let od vzniku loutky Spejbla. Bronzové sochy Spejbla a Hurvínka vytvořila je česko-kanadská sochařka Lea Vivot. Reportáž najdete zde. Sousoší v Křižíkovo sadech stojí nedaleko Západočeského muzea od roku 2002.

Hurvínek a Spejbl foto Milan JanochSkupovu pozůstalost spravuje Archiv města Plzně, a nejsou to jen loutky, ale také propagační a upomínkové předměty ke S + H, knihy, drobné tisky, výstřižky, plakáty, pozvánky, podklady ke hrám, gramofonové desky s nahrávkami, fotografie i osobní doklady Josefa Skupy a jeho manželky Jiřiny. A mnoho dalšího. Ukázky z těchto sbírek můžete vidět např. při dnech otevřených dveří, které archiv pořádá.

foto: Milan Janoch, Muzeum loutek


 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24