QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

14. června se slaví Světový den dárců krve!

14.06.2022 14:00

Letošní moto Světového dne dárců krve zní: Darování krve je projevem solidarity. Připoj se a zachraňuj životy! Kolik je potřeba dárců na pokrytí potřeb?

3_12

Už od roku 2005 připadá Světový den dárců krve na 14. června. Datum bylo stanoveno na základě dne narození Karla Landsteinera, který objevil Rh faktor. Cílem tohoto dne je poděkovat dobrovolným dárcům a připomenout neustálou potřebu krve, která je nezbytná pro pomoc vážně nemocných nebo zraněných lidí.

Pod letošním mottem: Darování krve je projevem solidarity. Připoj se a zachraňuj životy! se Český červený kříž snaží nalákat další dobrovolné dárce. Krev ani plazmu totiž není možné vyrobit uměle. V České republice registrováno přibližně 250 tisíc pravidelných dárců krve. Každý rok přibude asi 30 tisíc nových dobrovolníků. Stávající počet je dostačující, ale pro případné mimořádné rezervy by bylo potřeba alespoň 300 tisíc pravidelných dárců.

Dárci krve mohou být pouze zdraví jedinci, ve věku 18 až 60 let s minimální váhou 50 kilogramů. Před darováním se odebere vzorek a posoudí se, zda je krev vhodná. Ženy mohou darovat třikrát a muži až čtyřikrát ročně. Interval mezi odběry je u žen 12 týdnů, u mužů 8. V případě kritické potřeby krve, je na základně výzvy transfuzního oddělení možné interval odběru snížit. Odebere se zhruba 450 ml krve, proces trvá 10 až 20 minut, celkově však na transfuzním oddělení strávíte alespoň hodinu a půl.

Krev je možné darovat například ve Fakultní nemocnici Plzeň. Více informací o procesu a registraci naleznete zde.

 

foto ilustrační QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24