QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

190 bikerů z 30 zemí světa se sjelo na Špičák! Přinášíme výsledky z EDC

18.08.2019 17:30

Vítězem iXS European Downhill Cupu (EDC) je Slovinec Berginc. V ženách vyhrála Italka Missiaggiaová. Prestižní závod hostil šumavský Špičák od pátku. Mezi návštěvníky byl i Dominik Hašek.

Špičák EDC(8)
Špičák EDC(1)Špičák EDC(3)Špičák EDC(2)Špičák EDC(4)Špičák EDC(5)Špičák EDC(6)Špičák EDC(7)Špičák EDC(8)Špičák EDC(9)

Pátý závod pátého závodu letošní šestidílné série iXS European Downhill Cupu (EDC) se konal na šumavském Špičáku od pátku 16. srpna do neděle 18. srpna. Startovní listina čítala včetně kvalifikace celkem téměř 190 bikerů a bikerek z 30 zemí světa včetně hodně vzdálených destinací – Austrálie, Indonésie a Jižní Afriky.

Závody na Špičáku sledovalo odhadem každý den kolem třech tisíc diváků, mezi nimi byl i Dominik Hašek. Počasí závodům letos přálo.

Vítězem se stal Slovinec Luka Berginc. 1750 metrů dlouhou trať Struggle s převýšením 320 metrů protkanou 11 skoky pokořil nejrychlejším časem 3:02,891 minuty. Mezi 97 účastníky elitní kategorie mužů dojel druhý se ztrátou 1,503 vteřiny Slovák Adam Rojček a třetí Polák Slawomir Lukasik (- 1,645).

Nejlepším Čechem byl Antonín Král, skončil pátý se ztrátou 2,253 vteřiny. „Jelo se mi dobře, i když bez chyb to nebylo. Jsem tady už potřetí, ale pořád mám potíže v hořejší části trati, kde jsem opět na tomto mezičase nejvíc ztratil. Letos se soustředím hlavně na sérii světového poháru, kde pojedu v USA poslední závod a chystám se také do Kanady na mistrovství světa,“ uvedl bezprostředně po skončení závodu Antonín Král.

Loňský vítěz Stanislav Sehnal skončil devátý, Ondřej Štěpánek byl dvanáctý.

V ženské kategorii figurovala Italka Alessia Missiaggiaová, vyhrála o 0,165 vteřiny před Švýcarkou Leou Rutzovou. Češka Jana Bártová byla třetí (- 0,744 vteřiny). „Udělala jsem spoustu chyb, ale celkově hodnotím svoji jízdu fajn. Oproti včerejší kvalifikaci se toho na trati moc nezměnilo, byla jen o trochu sušší a přibylo děr,“ okomentovala svůj výkon dlouholetá účastnice špičáckého závodu, který v minulosti i vyhrála, Jana Bártová.  

Špičák EDC(4)

V kategorii Masters (ročník narození 1989 a starší) byl bronzový Čech Ondřej Fiala, pátý David Čonka a šestý Tomáš Brožík z Dobřan.

Mezi 20 „veterány“ zvítězil Benjemin Herold z Německa před krajem Bennym Strasserem. Ještě o trochu lépe si v juniorech (U17) mezi 25 vrstevníky vedl Robin Novotný, který bral stříbro. Lepší byl pouze Ir Oisin O Callaghan, bronzový pak byl Nicolas Baechler (Švýcarsko). V mužské kategorii U19 bral zlato Slovinec Marko Niemiz, Čech Filip Dankanič byl šestý.   

Na odměnách se letos celkem vyplatilo téměř 6 000 eur. Na „prize money“ si vítězný muž přišel na 600 eur stejně jako první žena v pořadí.

Celá série iXS European Downhill Cupu následně vyvrcholí finálovým závodem 20. – 22. září v rakouském Brandnertalu. Pořadatelé ze Ski&Bike Špičák již potvrdili, že jsou domluveni už i na dalším ročníku série EDC, která se tady pojede ve stejném srpnovém termínu roku 2020.

Kompletní výsledky špičáckého závodu včetně časů najdete na: https://www.ixsdownhillcup.com

    

foto: Ski&Bike Špičák, © Racement | Rick Schubert /  zdroj FCB Špičák

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24