QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

3. stupeň požárního poplachu: Na severu Plzeňska hořel statek - FOTKY

03.10.2021 9:10     04.10.2021 8:29

Celkem 14. jednotek požární ochrany zasahovalo v neděli 3. října v Lipně u Líšťan při požáru statku. Při požáru nebyl nikdo zraněn, při zásahu se zřítila střešní konstrukce. Škody jsou obrovské.

požár statku Lipno_HZSPK2
požár statku Lipno_HZSPKpožár statku Lipno_HZSPK2požár statku Lipno_HZSPK1požár statku Lipno_HZSPK3požár statku Lipno_HZSPK5pozar listanypozar listany1pozar listany2pozar listany4pozar listany5pozar listany3pozar listany7pozar listany6pozar listany8pozar listany9

Po sedmé hodině ranní došlo ze zatím neznámých důvodů k požáru statku v obci Lipno u Líšťan. Mluvčí hasičů Petr Poncar potvrdil, že byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu. Na místě zasahují desítky hasičů. "Plocha požáru je asi 60x15m. Byl vyhlášen 3. stupeň požárního poplachu. V objektu se nikdo nenacházel. Na místo si velitel povolal i družstvo dronařů SIT MP. Zásah je veden šesti útočnými proudy," řekl Petr Poncar s tím, že v průběhu zásahu došlo ke zřícení střešní konstrukce.

Mluvčí policie Michaela Raindlová dodala, že se jedná o požár budovy bývalého kravína, kde se nyni nachází linka na výrobu dřevěných briket a část budovy je určena k bydlení. "Předběžná škoda byla vyčíslena na 3 500 000 korun, konečná škoda bude ale mnohonásobně vyšší. Okolnosti příčiny požáru jsou v šetření," dodala Raindlová.

Podle mluvčího hasičů se škody nakonec vyšplhaly na 13 milionů korun, uchráněné hodnoty jsou sedmimilionové.

"Hasiči ze zasažených prostor zachránili čtyři papoušky v klecích, vynesli svářecí soupravu a dvě tlakové lahve. V průběhu hasebních prací se propadla konstrukce krovu a zřítila se částečně vně a dovnitř zasažených budov. K hašení jsme nasadili cca 8 útočných proudů a použita byla i výšková technika. Hasební voda byla dopravována kyvadlově z přehrady Hracholusky, kde bylo zřízeno čerpací stanoviště. Pro lepší orientaci na místě zásahu byli využity i drony SIT města Plzně. Souběžně s hasebními pracemi probíhala také evakuace majetku z části obývané majitelem a jeho rodinou. Po celou dobu zásahu jsme komunikovali s vedením obce," uvedli dále hasiči.

Velitel zásahu vyzdvihl činnost dobrovolných jednotek a zejména JSDHO Město Touškov, která předvedla vysoké nasazení a obětavost. Na místě události byla jako první a odjížděla jako poslední dobrovolná jednotka až po 20hod.

"Přesná příčina požáru je předmětem dalšího šetření. Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti," uvedla mluvčí policie Eva Červenková.

Zasahující jednotky:
Stanice Košutka, Stanice Střed, Stanice Nýřany, Drony SIT MP
Dobrovolné jednotky obcí:
Město Touškov, Nýřany, Bdeněves, Kozolupy, Všeruby, Pernarec, Vochov, Křimice,Čeminy, Nevřeň, Malesice
 

Foto: HZSPK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24