QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

8 století šumavského Mouřence. Unikátní kostel má v Plzni výstavu - FOTKY

13.06.2021 15:05

Popularitu Mouřenci zajistil i režisér Jiří Strach, který zde před lety natočil část pohádek Anděl Páně a Tři životy. Nyní se můžete dozvědět více o této unikátní památce v Plzni na probíhající výstavě.

1
142358 stoleti Mourence - vystava pozvankaotevreny mourenec17

Minulost, ale i současnost románsko-gotického šumavského kostela sv. Mořice na Mouřenci nad Annínem na Sušicku přibližuje výstava s názvem „8 století šumavského Mouřence“. Ta je aktuálně k vidění v mázhauzu plzeňské radnice. Ve čtvrtek 10. června jí požehnal plzeňský biskup Mons. Tomáš Holub.

Fotografie, kopie dokumentů, ale i trojrozměrné exponáty mapují historii jednoho z nejstarších dochovaných šumavských křesťanských kostelů, jehož stavba podle odborníků začala v první třetině 13. století. „Mouřenec je v mnoha ohledech unikátní památka. Ukrývá středověké fresky a zvon ze 14. století a jeho součástí je barokní kostnice,“ říká autor výstavy Lukáš Milota ze spolku Přátelé Mouřence, který o šumavský kostel pečuje.

Výstava přibližuje pestrý příběh kostela. „Zejména ve 20. století v něm najdeme řadu dramatických událostí, které souvisely s válkami, poválečným odsunem německy mluvícího obyvatelstva, nástupem komunistického režimu a následnou devastací kostela. Naštěstí se ale díky společnému úsilí Němců a Čechů podařilo kostel zachránit a dnes je opět vyhledávaným cílem poutníků nebo turistů a stalo se z něj duchovně-kulturní centrum na okraji Šumavy,“ uvádí Lukáš Milota.

Na výstavě můžete vidět kopii prvního zápisu z mouřeneckých matrik, píšťalu ze zničených a rozkradených varhan, ale také 3D model kostela, fotografii z koncertu Hradišťanu nebo z natáčení Strachovy pohádky. Přečíst si můžete také příběhy o navrácené lebce nebo oltářních dvířkách vydražených na aukčním portálu.

Opravu zdevastovaného kostela před lety zaplatil podpůrný spolek Förderkreis zur Erhaltung von St. Maurenzen. „Chtěla bych pozvat na výstavu do Plzně všechny lidi z obou stran hranice. Expozice ukazuje staleté spojení dvou sousedů, a to i přesto, že každý z nich patří k jiné národnosti. Důležité jsou tolerance a přátelství. Přeji si, abychom si i nadále dobře rozuměli,“ říká spoluautorka výstavy a překladů do němčiny Margrit Kaiser ze spolku Förderkreis zur Erhaltung von St. Maurenzen.

Organizátoři výstavy chtějí pokračovat v poznávání příbehů kostela. Proto vyzývají lidi, kteří mají doma staré fotografie, videozáznamy z Mouřence nebo mají osobité vzpomínky na toto místo, aby se jim ozvali. „Kontakt je lukas.milota@centrum.cz. Chceme ještě lépe poznat historii Mouřence a právě pamětníci nám můžou hodně pomoci,“ říká Milota.

Výstava „8 století šumavského Mouřence“ bude v mázhauzu plzeňské radnice do 25. června 2021. Přístupná je vždy od 8 do 18 hodin.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24