Anenská pouť v Anníně si zvolí novou sklářskou královnu

27.07.2018 11:06

V sobotu odpoledne v Anníně na Sušicku proběhne korunovace nové sklářské královny. Akt bude vrcholem sklářské anenské pouti. Přinášíme program slavností!

Annin pout 2016 - procesi - foto Jitka Marková
Annin pout 2016 - procesi - foto Jitka MarkováAnnin_a_Mourenec_nad_nim_-_foto_Lukáš_MilotaBrusicka Stanislava Benesova ukazuje brouseni skla - foto Jitka Markovaharmonogram pout anninska 2018 - opraveny datumprohlidky mourenec - cervenec srpen upravenehudebni tecka za anninskou pouti 2018 - sevcikova muzikova

Korunovace nové sklářské královny bude vrcholem třetí sklářské anenské pouti v Anníně na Sušicku. Víkendové slavnosti představí broušení skla ve sklárnách v Anníně a sousedním Rajsku, taneční vystoupení souboru Annínské ženy nebo koncert Nezmarů.

Sklářskou pouť v Anníně založili místní lidé před dvěma lety. „Navázali jsme na vesnické poutě, které se v Anníně před lety přestaly držet. A protože má Annín 222 let dlouhou sklářskou historii a dodnes se v našem údolí sklo brousí a několik let znovu i  vyrábí, je pouť zasvěcená právě sklářům. Annín navíc slaví  jmeniny. Jméno dostala vesnice v 19. století podle Anny, manželky tehdejšího majitele sklárny. Důvodů k oslavě je tedy hned několik,“ vysvětluje zakladatel pouti a annínský rodák Lukáš Milota.

Letošní pouť začne v pátek večer koncertem Jakuba Smolíka v kostele na Mouřenci. Při něm sklářská královna Lucie I. vyzvedne korunovační klenoty, které předloni vyrobili místní skláři. „Poté zažehneme oheň, který symbolizuje sklářskou výheň a půjdeme coby světelný průvod z Mouřence dolů do údolí.  Oheň předáme sklářům a ostatním lidem jako znamení, že začala pouť,“ popsal letošní novinku Milota.

Od sobotního rána můžou zájemci pozorovat výrobu skla ve sklárně v Anníně. V manufaktuře v Rajsku zase uvidí broušení skla nebo vinutí perlí. Ve 14 hodin vyjdou ze skláren slavnostní průvody a zamíří do centra Annína. V čele pojede v kočáře taženém koňmi současná sklářská královna Lucie I., jejíž funkční období v sobotu končí. Jestli bude i dál královnou nebo žezlo převezme na dva roky druhá kandidátka, se lidé dozvědí po sečtení hlasů z tajné volby po 15. hodině. Na novou královnu čeká po korunovaci a složení slibu dárek v podobě vystoupení Konrádyho dudácké muziky z Domažlic. Následovat bude vystoupení tanečního souboru Annínské ženy. „Je nás 14. Té nejmladší z nás je 27, nejstarší 72 let. Pro letošní pouť jsme si připravily retro tanec ve stylu 60. let a večer zopakujeme oblíbený kankán,“ láká na obě vystoupení trenérka souboru Lada Hanzelínová. Hudebním vrcholem pouti bude v sobotu večer vystoupení skupiny Nezmaři. Večerní zábavu se skupinou Dobrý ještěr doplní po setmění ohňová a světelná show.

neděli po 11. hodině projde Annínem procesí, které bude zakončené mší svatou nad annínskou sklárnou. „Mši bude sloužit místní kněz Jenda Kulhánek, který zároveň požehná královně a ostatním lidem na Annínsku. Součástí mše bude i modlitba za zemřelé obyvatele našeho údolí,“ upřesňuje organizátor Lukáš Milota. Hudební tečkou za celou poutí bude v neděli od 18 hodin koncert Pocta sklářům v kostele na Mouřenci. Sklářská královna při koncertu uloží na rok do kostela korunovační klenoty.

V sobotu i v neděli budou v kostele a kostnici na Mouřenci komentované prohlídky. Pro veřejnost bude také otevřené Muzeum lehkého opevnění nedaleko Annína. Pro návštěvníky jsou nachystané pouťové atrakce, občerstvení a prodejní stánky. V rámci doprovodného programu bude přístupná nová kulturní stodola s výstavou 222 let Annína. Pro rodiny s dětmi je připravená poznávací hra O poklad sklářské královny Annínska.

Foto: Annínsko

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24