QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Arabfest startuje! Letošní ročník bude hlavně o jídle

02.04.2019 20:34

Jubilejní, desátý ročník festivalu arabské kultury nabídne netradiční procházku Plzní, kulinářské workshopy i orientální trhy.

ilustr_Arabfest_(c)_Kristýna_Nová

Festival arabské kultury letos slaví deset let své existence. Letošní ročník s podtitulem Jídlo startuje ve středu 3. dubna v Plzni. Hlavní program potrvá do 7. dubna.  Centrem všeho dění bude DEPO2015.

"Každoročně představujeme program, v jehož rámci mohou festivaloví návštěvníci poznávat arabský svět všemi smysly. Letos to bude především o chuti, kdy jídlo bude v hlavní roli – ať už v roli tmelícího prvku či předmětem konfliktu,“ říká ředitelka festivalu Tereza Svášková. "Téma to je obsáhlé, a proto pořádáme kromě kulinářských workshopů a orientálních trhů také konferenci Jídlo není jen na talíři, při níž nahlédneme pod pokličku aktérů arabské (nejen) kulinářské sféry," dodává Tereza Svášková. 

Organizátoři pro návštěvníky připravili netradiční procházku městem - Gastrotour, díky níž poznají lidé město Plzeň po arabsku. Další program pak pokračuje výstavou fotografií z let  2010 až 2019, v nabídce je také šest kulinářských workshopů. Mimo jiné to bude Gril po arabsku s kuchařem Hugem Hromasem, který je zároveň průvodcem pořadu U stánku na stream.cz nebo workshop kuchařky a antropoložky jménem SuraiaAbudCoiak, která zájemcům přibíží libanonskou vegetariánskou kuchyni.

Chybět rozhodně nebude ani ArabFILMfest, který nabídne tři snímky věnující se tematice jídla.

Velký sobotní program bude nejrozsáhlejší akcí celého festivalového týdne. Návštěvníci se mohou projít a nakupovat na orientálních trzích, ochutnat arabské pouliční speciality na druhém ročníku ORIENTAL STREET FOOD MARKETU nebo se naučit arabštině a jejím dialektům. Sobota bude také plná přednášek, debat a promítání. Program zakončí DJs Radia 1 arabským večírkem.

FOTO: Kristýna Nová

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24