QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Atlet Jan Škarban a judistka Anna Skalská jsou nejlepšímí sportovci Plzně

08.06.2022 17:16

Plzeň má nové sportovce roku 2021, ocenění mladým sportovním nadějím předali zástupci města v obřadní síni na radnici. Kvůli pandemii nebyla vyhlašována kategorii družstev.

anna-skalska-jan-skarban-sportovec-plzne2021
anna-skalska-jan-skarban-sportovec-plzne2021Anna-Skalska-sportovec-plzne2021-dorostdorost-sportovec-plzne2021jan-skarban-roman-zarzycky-sportovec-plzne2021jan-skarban-sportovec-plzne2021-st-zactvomladsi-zactvo-sportovec-plzne2021roman-zarzycky-jaromir-jilek-sportovec-plzne2021spolecne-foto-ocenenych-sportovec-plzne2021starsi-zactvo-sportovec-plzne2021AK-Skoda-Plzen2134567

Vyhlášení ankety Sportovec Plzně 2021 v kategoriích žactva a dorostu proběhlo na plzeňské radnici 7. června.

Vítěz kategorie staršího žactva Jan Škarban (AK Škoda Plzeň) je držitel národního rekordu na 1500 m překážek žáků, v loňském roce stal dvojnásobným mistrem republiky. V kategorii dorostu zvítězila judistka Anna Skalská (Judo Sg Plzeň), juniorská i seniorská mistryně ČR. V loňském roce získala také bronz z mistrovstí Evropy.

Kategorie družstev vyhlašována letos nebyla. Důvodem byla pandemie covidu, která poznamenala rok 2021. Řada kolektivních sportů totiž měla zrušenou sezónu. Vyhlašováni byli i nejlepší trenéři.

Za město Plzeň gratuloval vítězům první náměstek primátora města Plzně Roman Zarzycký, do jehož gesce spadá také oblast sportu. „S radostí předávám ocenění těm, kdo se svými sportovními výsledky zasloužili o dobrou prezentaci města Plzně. Přeji jim, aby si své skvělé výkony udrželi i po přestupech do vyšších věkových kategorií. Věřím, že za pár let budeme my Plzeňané na jejich výkony pyšní třeba během olympijských her či při mistrovstvích Evropy nebo světa. Přeji jim však nejen skvělé výkony, ale především to, aby u nich přetrvala láska ke sportu a pohybu,“ řekl Roman Zarzycký.

starsi-zactvo-sportovec-plzne2021

Zarzycký připomněl, že podpora sportu a sportovní mládeže je po město důležitá. „Staráme se mimo jiné o to, aby sportovní infrastruktura byla dětem a mladým lidem lehce dostupná. A také každý rok město vypisuje několik dotačních titulů na podporu sportu, nicméně v letošním roce jsme připravili i zcela nový grant Podpora mimořádných sportovních talentů a sportovních kolektivů v kategorii dětí a mládeže v Plzni, který rozdělí finanční dary přímo talentovaným dětem a mládeži od 10 do 19 let. Žádosti přijímáme v srpnu a úspěšní sportovci mohou obdržet až 20 tisíc korun.“

Mezi další oceněné v kategorii staršího žactva patří Kateřina Chytilová (triatlon), Viktorie Jánská (atletika), Anna Kubínová (karate), Martin Panzer (kanoistika na divoké vodě), loňský držitel titulu pro nejlepšího sportovce roku David Peterka (cyklistika), Vojtěch Sochor (vodní pólo), Monika Továrnická (lukostřelba), Ondřej Vísner (rychlostní kanoistika), Eliška Vokatá (plavání) a Karolina Voříšková (rychlostní kanoistika).

V dorostu byli oceněni Kateřina Altmannová (jachting), Veronika Blažíčková (sportovní střelba), Tereza Dobrá (jachting), Kristýna Dvořáková (triatlon, atletika), Adam Friedrich (vzpírání), Nicole Harmašová (plavání), Richard Kobr (cyklistika), Eva Matějovičová (sportovní aerobik), Kryštof Ruža (karate), Petra Sičaková (atletika), Barbora Stupková (triatlon) a Lucie Zavadilová (atletika).

V kategorii mladšího žactva se mezi pětici nejlepších nominovali Matěj Fejka (tenis), Sofie Hettlerová (tenis), Karolína Klepačová (plavání, moderní pětiboj), Julie Krettová (lukostřelba) a Natálie Pospíšilová (plavání).

Za dlouholetou práci s mládeží byl oceněn trenér vzpírání Jaromír Jílek, který se v letošním roce dožívá šedesáti let. Trénování mládeže se věnuje od 19 let a se svými svěřenci získal řadu medailí a mistrovských titulů.

„Velké poděkování a obdiv patří nejen oceněným sportovcům všech kategorií, ale také jejich trenérům a rodičům, kteří je i v době pandemie a s tím spojenými obtížemi u sportu udrželi a dále jejich schopnosti a dovednosti řízeně rozvíjí,“ uvedl Petr Chvojka, místopředseda správní rady Nadace sportující mládeže

 

foto: Nadace sportující mládeže

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24