QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Autobusy Arrivy vyjedou příští rok. Cestující se dočkají tří set nových vozů

13.03.2019 18:10

Plzeňský kraj dnes podepsal smlouvu se společností Arriva. Nový dopravce slibuje klimatizované vozy vybavené Wi-Fi a USB nabíječkami.

podpis_smlouvy_ARRIVA_vzorový_bus

Plzeňský kraj vysoutěžil nového dopravce – Společnost Arriva Střední Čechy, který na linky v regionu nasadí kompletní flotilu nových autobusů. Vítěz tendru zahájí provoz v roce 2020, k červnovým změnám jízdních řádů. Smlouva, kterou dnes podepsali zástupci obou stran, je uzavřena na 10 let.

Veškerá vozidla pro provoz na autobusových linkách v Plzeňském kraji budou pořízena jako zcela nová, částečně nízkopodlažní, vybavená klimatizací pro zajištění tepelné pohody. Na vybraných páteřních linkách budou moci cestující využít přepravu kol.

"V rámci veřejné zakázky jsme požadovali čtyři druhy autobusů různých velikostí tak, aby byl provoz spojů co nejvíce ekonomický a efektivní s ohledem na počty cestujících v různých částech Plzeňského kraje. Soutěž přinesla tlak na cenu dodavatelů, vlivem čehož budeme moci občanům kraje zajistit výrazně lepší služby za pro kraj přijatelnou cenu, srovnatelnou se současností, což považuji za největší úspěch,“ říká hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard.

"Cestující se mohou těšit na více než 300 úplně nových nízkopodlažních autobusů, které budou klimatizované a nabídnou vysoký komfort cestování. V každém autobuse bude samozřejmostí Wi-Fi připojení k internetu a možnost si nabít třeba mobil nebo tablet přes vestavěné USB nabíječky,“ vysvětluje generální ředitel Arrivy Daniel Adamka.

Smlouva s dopravcem je uzavřena tak, že kraj přebírá riziko výše vybraných tržeb. "Společně s novým dopravcem plánujeme spustit vlastní tarif Plzeňského kraje, který budou moci lidé využívat jak pro vlaky, tak pro autobusy, a jak pro jednotlivé jízdné, tak pro předplatné. Rozhodnete-li se cestovat veřejnou dopravou v rámci Plzeňského kraje, bude vám na cestu stačit vždy jedna jízdenka,“ vysvětluje Pavel Čížek, náměstek hejtmana pro oblast dopravy. "Nebudete muset řešit, se kterým dopravcem pojedete levněji,“ doplňuje.

Za rok touto dobou se Plzeňský kraj chystá představit flotilu nových vozidel veřejnosti. Lepších podmínek se dočkají i řidiči. Autobusy budou vybaveny automatickou převodovkou a klimatizací. Dodržování jízdních řádů a návazností spojů bude sledovat dispečink. Nové autobusy cestující poznají podle jednotného vzhledu v barvách Plzeňského kraje.

Vizualizace: Plzeňský kraj

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24