QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Až 2000 ukrajinských dětí nastoupí v září do základních škol v Plzni

17.05.2022 18:52

Město se připravuje na nový školní rok 2022. Od září by se měly upravit podmínky na základních školách pro snadnější zapojení ukrajinských dětí do výuky. Na Borech vznikne nový prostor pro děti z Ukrajiny.

14. základní škola_Doubravka (4)

Plzeň připravuje vhodné podmínky pro nástup ukrajinských dětí do základních škol. Až 2000 žáků bude nutné zapojit do výuky. Město plánuje upravit počty dětí ve třídě tak, aby to nenarušilo výuku, a hledá vhodné prostory pro odloučená výuková pracoviště. Jedno vznikne na Borských polích.

Letos je potřeba, aby se město připravilo na nový školní rok více, než je obvykle zvykem. Mnoho ukrajinských dětí nastoupí do základních škol v Plzni. Z tohoto důvodu je nutné zajistit kvalitní podmínky pro všechny strany, tedy pro děti české i ukrajinské. „Podle údajů ministerstva vnitra k 28. dubnu 2022 máme v našem městě 2063 dětí z Ukrajiny s povinností plnit povinnou školní docházku, z toho 373 dětí je již přijato na městem zřizované základní školy a 64 dětí přijmou soukromé plzeňské základní školy. Z toho důvodu musíme vytvořit kapacitu pro zhruba 1600 až 2000 dětí, pokud budeme počítat s tím, že ještě některé z ukrajinských rodin k nám přijdou,“ uvedla radní města Plzně pro oblast školství Lucie Kantorová.

Vedení města udává, že za hraniční kapacitu tříd považuje už 30 žáků, rozšiřovat bude v závislosti na podmínkách a skladbě dětí ve třídě. Cílem města je zajistit komfort jak dětem, tak učitelům. Z tohoto důvodu školy uvolňují méně využívané prostory, jako třeba zasedací místnosti nebo herny, aby zde mohly vybudovat samostatné třídy jen pro děti z Ukrajiny. „Například pod 16. ZŠ tak bude jako jedna třída fungovat salonek v Měšťanské besedě, při 33. základní škole sál v Knihovně města Plzně, tři třídy vzniknou pod 4. základní školou v Krašovské Aktivity centru a podobně,“ doplnila radní Kantorová.

Na Borských polích vznikne odloučené pracoviště 26. základní školy. Soukromá firma nabídla městu nevyužívanou administrativní budovu a Plzeň ji hodlá využít. Mohly by zde být třídy od 1. až do 9. ročníku a navštěvovaly by je děti, jejichž rodiče se chtějí po zklidnění situace vrátit zpět na Ukrajinu. „Děti bychom chtěli v maximální možné míře přiblížit vzdělávání, které by standardně získaly na Ukrajině a zároveň jim budeme poskytovat rozšířenou výuku českého jazyka, aby byly schopny co nejdříve porozumět mluvenému slovu i textu. Zároveň ale chceme vyslyšet prosby ukrajinského velvyslanectví, aby žáci při návratu do rodné vlasti mohli plynule navázat vzděláváním na Ukrajině,“ říká Kantorová a dodává: „Je zcela pochopitelné, že Ukrajina věří v návrat své mladé generace, až jim to podmínky společně s rodiči dovolí.“

ilustrační foto

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24