QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Až okolo třetiny loupeží v Plzni si lidé vymyslí! Policii ale neoklamou...

18.02.2019 11:56

Policie v Plzni přijme ročně desítky oznámení o loupežích a přepadeních. Ne vždy jde ale o skutečný útok. V loňském roce si lidé vymysleli zhruba třetinu těchto případů.

foto-qap-cz (38)

V loňském roce policie v Plzni šetřila přes osm desítek nejrůznějších oznámení o loupežích. V mnoha z těchto případů šlo ovšem o vymyšlené skutky. Už i v letošním roce policie lháře v několika případech odhalila.

"V roce 2018 jsme přijali celkem 81 oznámení o loupežích, z nichž u 32 skutků díky zkušenostem a pečlivým zjišťováním veškerých informací k okolnostem nahlášeného oznámení kriminalisté zjistili, že jde právě o smyšlenou ´historku´ údajného poškozeného. Dalších 14 skutků z celkového počtu kriminalisté řádně objasnili a pachatele obvinili. V současné době mají kriminalisté mimo jiné 20 případů, které započaly v loňském roce a nyní dále pokračují v prověřování," říká mluvčí policie Veronika Hokrová.

Podobná situace je přitom i v letošním roce, ačkoliv je na samotném začátku. "Od ledna 2019 jsme přijali 10 oznámení, z nichž se 4 skutky povedly kriminalistům řádně objasnit a pachatele obvinit. Ve třech případech bylo zjištěno, že se přijaté oznámení nezakládá na pravdě a tři případy, této závažné trestné činnosti, jsou v současné době prověřovány," dodává aktuální statistiku policejní mluvčí.

Důvody, proč si lidé přepadení a loupeže vymýšlí, jsou různé. V mnoha případech tím lidé chtějí zamaskovat, že prohráli peníze na automatech. Jindy ztratí peníze a věci v opilosti a stydí se, že si nic nepamatují. "V jiných případech zkušení kriminalisté během šetření případu zjistili, že se ´poškozený´ s někým popral, a z věci vyšel jako poražený. V jiném případě měl smyšlený příběh zakrýt platební neschopnost při splátce dluhu nebo nájemného a nakonec i samotné ´maskování´ trestné činnosti, které se ´poškozený´ dopustil sám, kdy svoji vinu tak oznámením bagatelizoval," doplňuje mluvčí policie.

FOTO: ilustrační

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24