QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

23.04.2024 11:00

Tip na výlet do Křimic

Nenáročná trasa plná zajímavostí vás zavede i do vyhlášené restaurace Roští.

Benefice pro Klárku se vrací! Dívenka už roky trpí spinální muskulární atrofií

22.11.2019 10:58     28.11.2019 12:31

Třináctiletá Klárka je kvůli nevyléčitelné nemoci již šestým rokem napojena na plicní ventilaci. Dál ale bojuje a nevzdává se. Právě pro ni se chystá už druhý ročník benefice. Pomůžete?

Klárka tábor 1

Dnes již třináctileté Klárce diagnostikovali lékaři spinální muskulární atrofii ještě dřív, než jí byly dva roky. Již šestým rokem je mimo jiné odkázána na plicní ventilaci. Osud k ní nebyl vůbec milosrdný. 

Klárka trpí závažným nevyléčitelným onemocněním, při kterém dochází k postupnému ubývání svalstva. Nemocní mají nejen potíže s pohybem, ale také například s polykáním a postupně i dýcháním. Klárka má atrofii 1. až 2. stupně. Je ovšem velká bojovnice a za pomoci speciální asistentky mohla v sedmi letech začít chodit do školy ve Všerubech.

O zhruba rok později jí ale selhaly dýchací svaly a musela být trvale napojena na umělou plicní ventilaci. Po víc jak půl roce se mohla z nemocnice vrátit domů, naučila se znovu mluvit a vrátila se i do školy.

Těžký osud se ovšem v průběhu jejího života projevil i v rodině, kdy Klárce ve třech letech zemřel tatínek při autonehodě. 

Premiéra benefice v loňském roce slavila úspěch. Díky výtěžku se mohla zkvalitnit péče o Klárku...

V loňském roce benefice v Saloonu Roudná vynesla skoro sto tisíc. Peníze šly samozřejmě na zajištění péče o dnes již třináctiletou bojovnici. "Klárčin zdravotní stav je momentálně dobrý. Klárce je zajištěna pravidelná rehabilitace a masáže, což je velmi prospěšné pro její fyzickou, ale i psychickou pohodu. Díky výtěžku z loňské benefice může Klárka trávit více času se svými asistentkami, které o ni společně s rodinou pečují," říká za organizátory Dominika Metličková.

Druhý ročník benefice proběhne v neděli 1. prosince od 17 hodin opět v Saloonu Roudná. Druhý ročník charitativní akce slibuje opět hodně nabitý program. "Návštěvníci se mohou těšit na vystoupení předních plzeňských tanečních skupin, které svým různými tanečnímy styly zajistí velikou pestrost benefiční přehlídky. Nově budou i akrobatická vystoupení," dodává Dominika Metličková.

Akci pořádá nezisková organizace Bona mente právě spolu s Dominikou Metličkovou a Nikol Melisovou. "Na Klárky sbírkovém účtu, který byl založen ruku v ruce s letošní taneční přehlídkou je už úžasných 40 000 korun," uzavírá Dominika Metličková.

Klárce mohou zájemci přispět samozřejmě účastí na taneční přehlídce na Roudné, zároveň ale mohou pomoct i finančním darem na účtu 2401673715/2010.

Vstupenky na benefici jsou v předprodeji v Plzni v Dominikánské ulici v Tanečním obchodě Dominique.

FOTO: www.tanecniobchodplzen.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24