Bez domácího mazlíčka si neumí život představit většina obyvatel kraje

18.01.2019 18:44

V Plzeňském kraji ročně vydáme za domácí zvíře přes 15 tisíc korun. Polovina Čechů je ochotna se kvůli mazlíčkům zadlužit. Zjistil to aktuální průzkum.

Psí den_QAP_foto (13)

Bez domácího mazlíčka si podle průzkumu České spořitelny neumí život představit 62 procent obyvatel Plzeňského kraje.

Náklady na pořízení domácích mazlíčků, které v současné době vlastní obyvatelé regionu, činí průměrně 4 800 Kč a roční náklady na živobytí domácích zvířat dosahují 15,3 tisíc Kč. Republikový průměr je kolem 14 tisíc Kč. V průměru mají nějakého domácího mazlíčka tři čtvrtiny  českých domácností. Čtvrtina získala své  zvíře darem. Většinu mazlíčků si lidé sami kupují, a to od chovatele nebo ve zverimexu. A skoro polovina Čechů, je ochotná se kvůli nim i zadlužit.

"V každé druhé domácnosti vás uvítá pes, a to i přes to, že jeho pořízení i roční výdaje jsou poměrně vysoké. 85 procent Čechů si psa kupuje přímo od chovatelů a v průměru investuje do pořízení psa skoro pět tisíc korun. Jen pět procent majitelů si pořídí psa z útulku. Průměrné roční náklady je pak vyjdou na 13 200 Kč a péče o psa jim zabere až tři hodiny denně," komentuje Marek Šubr, manažer výzkumu v České spořitelně.

A právě psům, jako jediným z mazlíčků, dopřávají jejich majitelé výcvik, Češi do něj investují v průměru 1 800 Kč. Psi jsou navíc nejčastěji rozmazlovanými domácími mazlíčky - svému nejlepšímu příteli dopřává speciální péči pětina pejskařů a ročně za ni utratí v průměru 1 300 Kč.  

Každá třetí domácnost bydlí u své kočky, stejně tak v Plzeňském kraji. Průměrné pořizovací náklady sotva překročí tisícikorunu, v Plzeňském kraji je to ještě o polovinu méně. Průměrné náklady na roční péči majitele vyjdou Plzeňáky na 8 000 Kč .

Každý šestý Čech má doma nenáročné rybičky, roční náklady se u nich pohybují do dvou tisíc korun, pořízení akvária ale patří k nejdražším jednorázovým výdajům; průměrně činí 2 700 Kč. Každá desátá rodina má doma králíka, 40 procent  ho dostane darem, roční péče vyjde na 3 900 Kč. Pětici nejpopulárnějších domácích mazlíčků u nás uzavírá papoušek. Nejčastěji si ho majitelé pořizují za částku do 1 000 Kč, za některé druhy opeřenců ale zaplatili i desítky tisíc korun. Roční výdaje se pohybují okolo 3 600 Kč.

Zdravotní péče o mazlíčky stojí ročně v průměru 1 200 Kč, v Plzeňském kraji 1 100 korun.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24