QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Bezdružická lokálka slaví 120 let, na Tachovsko pojede parní vlak

13.07.2021 12:17

Nemáte ještě plány na nadcházející víkend? Vyrazte na oslavy 120 let železniční trati Pňovany - Bezdružice na Tachovsko. Z Plzně se můžete vypravit parním vlakem.

DSC_2572
parni vlakhurvineknadrazi Bezdruzicepnovany mostLokomotiva 434.2186 Čtyřkolák

O víkendu 17. a 18. července se konají oslavy 120 let trati Pňovany – Bezdružice, jedné z nejkrásnějších lokálek na západě Čech. Největším lákadlem budou jízdy parního vlaku, historického motorového vozu a také autobusu. Těšit se můžete i na doprovodný program.

Centrem oslav bude jako tradičně nádraží v Bezdružicích, kde je i muzeum železnice. Pro návštěvníky je připraveno několik výstav o historii trati a regionu, svezení na originální drezíně, kulturní program s taneční skupinou Althea a Švejk bandem Milana Benedikta Karpíška. “S tratí a zdejší krásnou krajinou okolí Bezdružic jsem spojil většinu svého života. Chystáme pro návštěvníky oslav vše, aby zde mohli prožít velmi příjemný den. Kromě železnice tu máme čistou přírodu, hrady i milé Konstantinovy Lázně. Kdo sem zavítal, vždy se rád vrací,“ říká předseda sdružení Plzeňská dráha Jiří Bízek, který na trati pracuje také jako strojvedoucí.

Svézt se můžete o víkendu párničkou - tentokrát parním vlakem s lokomotivou 434.2186 „Čtyřkolák“. Ten vyjede v sobotu ráno z Plzně hl.n. v 9:20 hodin do Bezdružic, kam dorazí v 11:48. Pak bude jezdit v úseku trati do Cebivi a zpět. V sobotu s odjezdem z Bezdružic v 12:15 a 14:15, v neděli v 10:01 a 12:15. V 15:01 se pak celý parní vlak vydá zpět do Plzně.

Opět z Bezdružic, ale jen do Kokašic a zpět, sveze návštěvníky také historický motorový vůz M131.1515 „Hurvínek. Po oba dny v časech 10:40, 12:40, 14:40 a navíc v sobotu ještě v 16:40.

Naplánovány jsou i jízdy historickým autobusem Karosa ŠL 11 na zvláštní lince spojující Bezdružice přes Úterý s nádražím Teplá.

Veškeré podrbonosti najdete na www.bezdruzickalokalka.cz.

pnovany most

Z historie lokálky:

  • Lokální dráha Pňovany – Bezdružice o délce 24 km byla uvedena do provozu 6. června 1901. Během 1,5 roku ji postavilo sdružení českého inženýra Viléma Plenknera a italského stavebního podnikatele Luigi Pelliho.
  • Až do roku 1930 na trati jezdily převážně jen parní nákladní vlaky s povolenou přepravou cestujících. Přepravovanou komoditou byl zejména čedič z lomu na Hradišťském vrchu, cihly z Trpíst, uhlí a dřevo.
  • V roce 1930 byly na trať dodány motorové vozy Tatra, díky nimž se povedlo výrazně zkrátit jízdní dobu a zvýšit počet spojů pro cestující. Od roku 2014 vlaky z lokálky nekončí ve stanici Pňovany na hlavní trati Plzeň-Cheb, ale zajíždějí až do Plzně.
  • Bývalá stanice Nový Dvůr, dnes Pňovany, tím osiřela přestupujícími cestujícími, ale zase se stala v posledních letech oblíbeným výchozím místem pro návštěvu mostu lokálky přes údolí řeky Mže. Most je dlouhý 210 metrů a se svou výškou přes 50 metrů je jedním z největších na našem území. Novodobou popularitu získal díky rekonstrukci s unikátní technologii výměny mostních polí na přelomu let 2018/2019. Nově doplněná zavěšená lávka pro pěší a cyklisty přes Hracholuskou přehradu se stala vyhledávanou turistikou atrakcí. 
  • Přes léto pravidelné přímé vlaky Českých drah z Plzně do Bezdružic přivážejí do regionu množství turistů, jejichž cílem jsou Konstantinovy Lázně, hrady Gutštejn a Švamberk, Ovčí a Hradišťský vrch či údolí Úterského potoka nebo Hadovky. Díky aktivitám sdružení Plzeňská dráha se od roku 2001 se na trati konají pravidelně jízdy historických vlaků a na nádraží Bezdružice vzniklo malé muzeum věnované její historii.
  • Trať vedená romantickou krajinou je populární nejen mezi výletníky a trampy, ale oblíbili si ji i filmaři. Například na pňovanském mostě se natáčelo několik scén z hollywoodského filmu Babylon A.D.  s Vinem Dieselem v hlavní roli. U Konstantinových Lázní vznikly za účasti několika filmových hvězd také záběry do filmu Babylon A.D.  s Vinem Dieselem v hlavní roli. U Konstantinových Lázní vznikly za účasti několika filmových hvězd také záběry do filmu Nabarvené ptáče.    

Foto: pořadatelé a ČD

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24