Běžkujete rádi? A chcete brát i pejska? Je čas vyzkoušet skijoring

09.02.2019 16:39

O tom, co je to skijoring jsme si povídali s Lenkou Boříkovou, která se ve volném čase věnuje průvodcování v Brdech. I ona se prohání bílou stopou se psím kamarádem.

lenka
lenkalenka3lenka2

Na začátku se patří říci, co to vůbec skijoring je. „Název pochází z norského slova skikjøring, které znamená doslova řízení na lyžích. Skijoring je zimní sport, kdy je člověk připoután tažným lanem ke psu či koni. V našich podmínkách si vystačíme s klasickou technikou, na upravených tratích pak lze zkoušet také bruslení,“ vysvětluje Lenka Boříková, která se svým psím mazlíčkem prohání po Brdech.

Je třeba si ale i připomenout, že v Brdech žádný problém jít s psíkem do stopy nemáte. Na strojově upravené tratě například na Šumavě je ale psům vstup zakázán. V současných zimních podmínkách se ale můžete s pejskem na běžkách prohánět leckde, například na louce za chalupou.

Každému je zřejmě jasné, že ne každé psí plemeno je pro tento sport vhodné. S yorkshirem nebo podobně malými pejsky toto opravdu nepodnikejte. „Záleží ale také na povaze psa a hlavním předpokladem je, že to psa musí bavit. Pes musí mít kromě síly a vytrvalosti také poslušnost a neměl by být agresivní,“ upozorňuje Lenka.

Co budete potřebovat než vyjedete? Potřebným vybavením je tažné lano nebo šňůra, která se prodává pro jednoho i dva psy a ski opasek. Lano má být dlouhé alespoň 2,5 metru, abyste psovi nešlapali špičkami lyží na  nohy.

„Začněte s krátkými úseky, jelikož několik kilometrů v jednom kuse by rozhodně psa nebavilo. Rovněž není dobře jezdit několikrát v týdnu, ale raději pomalu a postupně přidávat jak na četnosti, tak na délce trasy,“ říká Lenka Boříková a dodává, že ne každý sníh je vhodný.

Nebezpečí na vás může číhat na mokrém sněhu, který v noci zmrzne na kámen. „Velice zrádný je jarní „firn“, což je mokrý tající sníh s velkými krystaly, které se zachycují mezi polštářky psích tlapek a po pár metrech je rozedřou do krve. Do takových podmínek se vyplatí obout psovi speciální lehké psí botky na všechny čtyři tlapky,“ říká Lenka Boříková.

A zapomenout byste neměli ani na občerstvení pro svého mazlíčka, do batohu určitě přibalte vodu a nejlépe jeho oblíbenou misku.

foto: Lenka Boříková

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24