QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Blíží se čas zabijačkových hodů, jak se na ně připravit?

13.10.2021 15:32     10.11.2021 16:00

Víkendová zabijačka je tradiční vesnická událost. Víte ale co všechno je na zabijačku potřeba? A jak se pohybuje cena takových zabijaček? Čtěte v článku.

chudák prasátko_komerční článek

Víkendová zabijačka je tradiční vesnická událost, při které dochází k porážce prasete a zpracování masa před nadcházející zimou. Tradičně se pořádá v předvánočním období, v dnešní době je ale lidmi pořádána kdykoliv v zimě a je spojená nejen s jídlem, ale i pitím. Zabijačky jsou náročné zejména na dlouhou dobu zpracování masa, a tak se hodí jakýkoliv pomocník, který tuto práci usnadní - například plnička klobás nebo mlýnek na maso. Nicméně na pravou zabijačku toho budete potřebovat mnohem více.

Co všechno je na zabijačku potřeba?

Asi není nutné zmiňovat, že zabijačka se neobejde bez řezníka a prasete na porážku. Řezník je hlavní osoba zabijačky, kromě porážky zajišťuje také zpracování prasete včetně rozbourání a přípravy masa, často i příprava tlačenky a polévky. Kromě toho je zásadní mít také dostatečný prostor, ve kterém může probíhat porážka a zpracování řezníkem, na druhou stranu je potřeba i dostatečně prostorná kuchyň nebo místnost, kde dochází ke zpracování masa.

Co se týče vybavení, neměla by chybět dostatečně velká pracovní plocha na zpracování masa. Dále budete potřebovat dostatek nádobí a příslušenství, zejména pak množství hrnců s velkým objemem pro přípravu vývaru, ovaru, polévky, guláše, apod. Bez mlýnku na maso, porcovacích nožů se neobejdete, další urychlení práce zajistí již zmíněná profesionální plnička klobás nebo třeba tlakový hrnec. Nezapomeňte také na dostatek nádob, do kterých se následně rozdělí výsledné pokrmy a produkty k uchování - například skleničky na paštiku, krabičky na tlačenku či huspeninu, které se musí uchovávat v chladu. Kdo chce, může si dopředu připravit i stylové štítky a použít je k označení výsledných domácích produktů.

Kromě prostoru a základního vybavení budete potřebovat také dostatek pomocníků. Kolem zabijačky se zpravidla točí i desítky lidí, kteří pomáhají s hlídáním pokrmů, přípravou koření a dochucovadel, obíráním a dalším zpracováním masa, plněním klobás, jitrnic a jelit, apod. Nezapomeňte dopředu zajistit dostatečný počet lidí, jinak zpracování zabere příliš dlouho a nezbyde čas na zábavu!

A jak je to s cenou zabijačky?

Vzhledem k tomu, že novodobá zabijačka již není způsob, jak si zajistit maso na zimu, ale spíše společenská událost, hodí se ji uspořádat zejména jako formu narozeninové oslavy. A taková oslava může vyjít poměrně draho. V první řadě platíte za samotného vepře, následně také za služby řezníka. Cenu poptejte přímo u řezníka, někteří jsou schopni zajistit i prase. Výsledná cena se pak bude odvíjet i od jednotlivých úkonů a od pokrmů, které bude řezník sám připravovat. Mezi náklady musíte také započítat chybějící vybavení, koření a další potraviny, nezbytné k dokončení jednotlivých pokrmů - například kroupy na polévku, jelita a prejt. Nezapomeňte také na výslužku a občerstvení pro všechny pomocníky!

Pokud chcete zažít klasickou zabijačku a nechce se vám řešit její organizace nebo nemáte vhodný prostor pro její pořádání, zkuste se poohlédnout po restauracích, které pořádají zabijačkové hody. Není jich zrovna málo a setkáte se s nimi i ve městě.

foto: images.pexels.com

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24