Bolevecký rybník se po 30 letech dočkal vodočetné latě

31.07.2022 8:25

Po více než 30 letech se do Velkého Boleveckého rybníka v Plzni vrátila vodočetná lať. Nyní tak může veřejnost sledovat výši vodní hladiny. Město má v plánu instalovat latě i do dalších rybníků.

Bolevák_měřidlo_

„Zda hladina stoupá, či klesá, a o kolik, lze nyní lehce zjistit pohledem na vodočetnou lať instalovanou u hráze Boleváku nedaleko budovy Rybárny. Normální výše hladiny je na tyči vyznačena, červená a bílá pole se střídají po deseti centimetrech. Ti, co chodí k Boleváku pravidelně, tak mohou sledovat pohyb hladiny dlouhodobě, a to i později, až začneme do Boleváku pouštět přečištěnou vodu z Berounky,“ řekl náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule.

Lať do rybníka umísila Správa veřejného statku města Plzně. V budoucnu by latě měly být i v ostatních městských rybnících. „Pro instalaci latí je nutný nižší stav vody. Montáže vodočetných latí do dalších plzeňských městských rybníků tak proběhnou až na podzim,“ vysvětlil vedoucí oddělení vodního hospodářství a rybářství Martin Gregar.

Latě už má Plzeň nakoupené a připravené k instalaci. Všechny latě včetně těch rezervních vyšly na 31 417 korun včetně DPH, náklady na instalaci byly z provozního rozpočtu Správy veřejného statku města Plzně.

 

Foto Magistrát města Plzně

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24