QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Brouk v hlavě se vrací do Plzně. V hlavní roli se představí Martin Stránský - FOTKY

13.12.2019 11:28

Jednu z nejslavnějších světových komedií můžeme po čtvrtstoletí opět vidět ve Velkém divadle. Brouk v hlavě bude mít premiéru už tuto sobotu.

2
201_Brouk.v.hlave_DJKT_foto-IrenaSterbova-030903_Brouk.v.hlave_DJKT_foto-IrenaSterbova-101504_Brouk.v.hlave_DJKT_foto-IrenaSterbova-0320

Komedie francouzského autora Georgese Feydeaua s názvem Brouk v hlavě bude mít ve Velkém divadle premiéru 14. prosince. Diváci se mohou těšit na situační komedii v režii Thomase Zielinského a skvělé herecké výkony.

"Brouk v hlavě patří k vrcholům Feydeauavy tvorby. Komedie srší ironií, humorem a brilantními dialogy, a je dokonce často na uměleckých školách kladena za vzor, jak by komedie měla vypadat,“ upozorňuje dramaturg Vladimír Čepek. Plzeňské nastudování vzniklo pod vedením česko-německého režiséra Thomase Zielinského.

Bulvární komedie popisuje zkoušku manželské věrnosti, kterou nachystá manželka Marcela na svého muže Viktora Emanuela Champboisyho v pařížském podniku U galantní kočičky. Celou situaci ještě více zamotává přítomnost hotelového sluhy Boutona, který je nápadně podobný panu Champboisymu. V této dvojroli se představí herec Martin Stránský.

"Na premiéru této komedie se zároveň těším i bojím, protože dělat komedie vaudevillovém stylu je velmi náročné. Vyžaduje to nejen přesné naučení textu, ale i jednotlivých akcí všech herců. Náš Brouk sice nebude úplně v klasickém pojetí, ale i tak se diváci budou velmi bavit,“ říká Martin Stránský. Jeho manželku Marcelu Champsboisy ztvární Klára Krejsová, bratrance Kamila Michal Štěrba. V dalších rolích se představí mimo jiné Jan Maléř, Andrea Mohylová, Martin Zahálka ml., Kamila Šmejkalová či Marek Mikulášek.

V České republice je známé především zpracování Václava Hudečka z Divadla na Vinohradech s Vlastimilem Brodským v hlavní dvojroli, jenž se také dočkalo televizního záznamu, a nastudování režiséra Jiřího Menzela z roku 1996 s Viktorem Preissem, které se ve vinohradském divadle udrželo na repertoáru 20 let.

V Plzni se tato komedie hrála v roce 1992, pod režijním vedením Jana Nováka si ústřední dvojici manželů  Champsboisových zahrál Pavel Pavlovský a Monika Švábová. 

FOTO: Irena Štěrbová

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24