Budovu koleje v Máchově ulici na Borech čeká rekonstrukce – FOTKY

13.08.2020 14:00

Letos proto získá ubytování v Plzni méně studentů než obvykle. Po dokončení rekonstrukce se obyvatelé koleje dočkají většího pohodlí. Během prázdnin se pracuje na dalších kolejích ve městě.

2
2134

Součástí rekonstrukce bude zateplení, výměna oken, rozvodů, obnova sociálního zařízení a vnitřního vybavení. Hotovo má být do prosince 2021. Předpokládaný rozpočet je téměř 106 milionů korun . Na financování  budov se 450 lůžky se z 60 procent bude podílet ministerstvo školství, které vloni na rekonstrukce kolejí a menz vypsalo grant. Po dobu rekonstrukce bude kolej v Máchově 20 uzavřena.

Po ní však na studenty bude čekat vyšší komfort ubytování. "Samozřejmě je nám líto, že ubytování na kolejích získá letos méně studentů než obvykle. Práce však vyžadují úplné uzavření koleje. Nicméně po rekonstrukci budou na této koleji pouze jedno- a dvojlůžkové pokoje, všechny s vlastním sociálním zařízením. Nabídneme tedy studentům takové pokoje, o které mají největší zájem,“ vysvětluje ředitelka Správy kolejí a menz ZČU Blanka Frejlachová. Po dokončení akce univerzita plánuje kompletně zrekonstruovat také kolej Baarova 36, opět s využitím dotace ministerstva školství.

Doba prázdnin se na kolejích ZČU každoročně využívá k malování pokojů, výměně podlahových krytin, nábytku, elektrospotřebičů a dalšího vybavení. Na koleji s největším počtem lůžek v Bolevecké ulici, kde bylo vloni zrekonstruováno 27 koupelen, se letos v rekonstrukci sociálního zázemí pokračuje. Obnovou prošlo během července a srpna 18 koupelen. Práce vyjdou téměř na 2 miliony korun bez DPH. Kolej čeká také výměna zámků za 500 tisíc na pokojích a oprava uzávěrů na vodorovných rozvodech.

"Na koleji Borská dojde k výměně termostatických hlavic za milion korun, na koleji Klatovská k výměně generálních klíčů. Malování pokojů probíhá dle potřeby, stejně jako třeba výměna lina a některých kusů nábytku,“ popsala probíhající akce Blanka Frejlachová.

FOTO: ZČU

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24