QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Bývalý Prior na Americké znovu ožil! Většina prostor je ale zavřená - FOTKY

16.04.2018 10:48

Obchodní dům na Americké v Plzni se znovu otevřel. Dočasně se v něm usídlily obchody Lidl a Hervis. Většina prostor je ale veřejnosti uzavřená. Podívejte se na fotky!!!

foto-qap-cz (27)
foto-qap-cz (27)foto-qap-cz (1)foto-qap-cz (3)foto-qap-cz (4)foto-qap-cz (5)foto-qap-cz (6)foto-qap-cz (7)foto-qap-cz (9)foto-qap-cz (8)foto-qap-cz (11)foto-qap-cz (12)foto-qap-cz (14)foto-qap-cz (13)foto-qap-cz (18)foto-qap-cz (17)foto-qap-cz (20)foto-qap-cz (19)foto-qap-cz (21)foto-qap-cz (24)foto-qap-cz (23)foto-qap-cz (25)foto-qap-cz (28)foto-qap-cz (30)foto-qap-cz (29)foto-qap-cz (33)foto-qap-cz (35)foto-qap-cz (31)foto-qap-cz (37)foto-qap-cz (38)

Býval to nejmodernější obchodní dům v Plzni, dnes je z větší části opuštěný. Po několika měsících nicméně přece jen ožil. Řeč je o bývalém "Prioru" na Americké. Po tom, co ho zhruba v polovině loňského října opustilo Tesco, podařilo se zprovoznit část prostor a nově se tak mohly otevřít obchody Lidl a Hervis.

Objekt na Americké patří společnosti AMESIDE, která připravuje projekt na přestavbu celé oblasti podle nového územního plánu. "Než začneme stavět, tak tady chceme pro lidi udržet obchod, aby oblast žila a bylo tady alespoň to základní," říká Tomáš Jícha, zástupce společnosti AMESIDE s tím, že projekt, který momentálně vzniká, s objektem dál nepočítá. "Měly by tady vzniknout nové budovy. Tímto místem bude navíc procházet i nová ulice," přibližuje.

Společnost se rozhodla objekt oživit novými obchody zejména proto, aby budova dál nechátrala. Nicméně jde o dočasné řešení. Na jak dlouho, ale není úplně jasné. "Je to do doby, než se nám podaří vytvořit nový projekt, který by měl toto území opět pozvednout a oživit," dodává Tomáš Jícha.

Už na první pohled není objekt úplně v kondici. Společnost AMESIDE nicméně investovala částku v řádech milionů, aby ji zabezpečila a umožnila fungování obchodů. "Budova je ve stavu, který odpovídá jejímu stáří. Má své odslouženo. My jsme museli podepřít celé to přízemí, abychom zvýšili nosnost stropu. Budova není v dobrém technickém stavu a to byl i jeden z důvodů, proč ji Tesco chtělo opustit," vysvětluje Jícha.

Nový projekt by mohl být připravený v nadcházejících měsících. Už během léta by společnost chtěla první podobu představit městu a dojde nejspíš i na diskuse. Během letošního roku by nicméně mohlo být jasné, jak konkrétně bude lokalita v budoucnu vypadat.

foto-qap-cz (1)

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24