Canisterapii nabízí další nemocnice v kraji. Fenka Viga se stala miláčkem

18.04.2019 14:51

Na canisterapii vsadila další nemocnice v Plzeňském kraji. Tentokrát se miláčkem pacientů stala fenka Viga a slaví skutečně úspěch. Canisterapie zkrátka zabírá!

safe_image

Nemocnice následné péče Svatá Anna nabízí od středy svým klientům další novou službu. Je jí canisterapie, která si získala oblibu jako jedna z medicínských metod. Do Svaté Anny bude jednou týdně docházet paní Kateřina Cibulková s fenkou Vigou.

"Viga je čtyři roky stará fenka plemene krátkosrstý německý ohař. To, že bude vhodná na canisterapii jsem věděla hned, jakmile jsem ji poprvé viděla. Je totiž velmi milá, vstřícná k lidem a všechno dělá s radostí. U nás doma jí říkáme Happy dog,“ říká Kateřina Cibulková.

Canisterapie nabízí široké spektrum pozitivních přínosů. Pomůže například pacientům s rozvojem citových schopností a také s rozvojem pohybových schopností a jemné motoriky. Pomocí hlazení, mazlení se se psem a komunikace s ním se mohou pacienti zbavit některých obtíží.

"Pejsek může pomoci našim pacientům trpícími depresemi, nebo psychickými poruchami jako příjemná relaxace a psychické rozptýlení. Pejsek většinou navodí pozitivní náladu pacientů a pomůže jim se sociální integrací do kolektivu,“ vysvětluje rehabilitační pracovnice Stáňa Vosecká.

Kromě toho lze canisterapii použít ke zlepšení motoriky, chůze, pohybu paží, rukou a prstů, rovněž rozvíjí orientaci v prostoru. "V neposlední řadě pomáhá canisterapie s polohováním pacientů, kteří jsou dlouhodobě upoutáni na lůžku.Při polohování dochází k fyzickému zlepšení jejich zdravotního stavu. Není pochyb o tom, že canisterapie funguje výborně,“ dodává Vosecká.

Viga bude s paničkou do Svaté Anny docházet vždy ve středu v dopoledních hodinách a dle potřeb pacientů. Kromě jednotlivců bude s pejskem probíhat i skupinová terapie. Jedna terapie trvá u každého pacienta 5-10 minut.

Canisterapie není v nemocnicích Plzeňského kraje úplnou novinkou. V současné době dochází pejskové již do nemocnic v Domažlicích, Klatovech a Stodu.

FOTO: Nemocnice Plzeňského kraje

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24