QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Čápi mají na soukromé zahradě nově upravené hnízdo - FOTKY

16.11.2020 9:30

Znáte někoho, kdo má na své zahradě čapí hnízdo? Rodina Hrubých s čápy žije už skoro 60 let v Chodově na Domažlicku. V sobotu 14. listopadu došlo k údržbě hnízda.

hnízdo
hnízdo1hnízdohnízdo2

Od roku 1962 žije rodina Hrubých s čápy, kteří mají své opečovávané hnízdo na zahradě u rodinného domu. Hnízdo bylo nejprve dlouhá léta na komíně domu, ale dle slov záchranářů ze Záchranné stanice živočichů v Plzni to nedělalo dobrotu.

Proto došlo v roce 1998 na stavbu samostatného hnízda na betonovém sloupu. Při rekonstrukci střechy v roce 1998 jsme společně hnízdo přesunuli na samostatně postavený betonový sloup u vlašského ořechu na zahradě. Dodnes si pamatuji přesun onoho hnízda, stavbu betonového sloupu a vše kolem této akce. Byla to jedna z našich prvních hnízdních podložek pro čápy bílé, v roce 2009 jsme ji dokonce celou předělávali, uvedl Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů v Plzni.

Spolek se o hnízdo stará, pravidelně provádí údržbu a odlehčení hnízda.

V sobotu 14. listopadu došlo opět k úpravě hnízda. Poslední servis na hnízdě jsme realizovali spolu s manžely Hrubými tuto sobotu. Kolega Miloš Paisker st. hnízdo odlehčil a snížil, došlo i k prořezání některých přerostlých větví ořechu a uklizení shozeného hnízdního materiálu, doplnil Karel Makoň.

Foto: Záchranná stanice živočichů v Plzni

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24