QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Čapí mláďata byla umístěna do adoptivních hnízd - FOTKY

31.05.2022 12:13

Ornitologové ze Záchranné stanice živočichů Plzeň umístili odchovaná čapí mláďata do náhradních hnízd. Jak tato čapí adopce funguje? Naleznete v článku.

e
bacdefgh

Adopce čápů, takto by se dala nazvat akce, která proběhla v sobotu 28. května. Po pečlivém prozkoumání terénu na Domažlicku, bylo umístěno do náhradního hnízda poslední ze tří odchovaných mláďat ze záchranné stanice. Třetí čapí adoptivní pár je z Horšovského Týna.

Na začátku května bylo ve Šťáhlavech nalezeno tělo mrtvého samce čápa bílého. Po důkladném přezkoumání a vyhodnocení situace bylo zřejmé, že se jedná o čápa z blízkého hnízda, ve kterém se nacházela samotná samice se třemi čerstvě vylíhnutými mláďaty. „Za technické podpory a pomoci profesionálních hasičů Plzeňského kraje jsme nuceně sundali z hnízda tři ani ne týden stará mláďata. Hnízdo se nachází na 32 metrů vysokém cihlovém komínu ve Štáhlavech,“ řekl Karel Makoň ze záchranné stanice.

Ovdovělá samice čápa neni schopna vychovat mláďata sama. Záchranná stanice provedla tuto adopci už celkem se 120 čápy. Mláďata tak dostávají druhou šanci na život. „Adopce nám vychází procentuálně, i co se výsledného efektu týká, jako jeden z nejlepších způsobů, jak vrátit lidmi dočasně chované mládě zpět do volné přírody,“ dodává Makoň.

Jakmile mláďata byla dostatečně silná a schopná adopce, začali pro ně ornitologové hledat vhodná náhradní hnízda. Všechna byla nakonec umístěna. „Námi odchované poslední mládě jsme umístili ke třem stejně velkým čapím mláďatům do hnízda na sídlišti v Horšovském Týně u Domažlic,“ říká Karel Makoň.

 

foto DESOP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24