Čeká nás kulturní smršt v závěru září

15.09.2020 13:49

Město Plzeň láká na filmový festival Finále, veletrh Svět knihy nebo speciální akce v souvislosti s výročím narození architekta Adolfa Loose, který v Plzni vytvořil unikátní interiéry.

knihy

Milovníci českých filmů mohou vyrazit na festival Finále, který v šesti dnech představí to nejlepší z domácí kinematografie. V programu nechybí očekávané novinky – film Bábovky podle předlohy Radky Třeštíkové a dokument Karel mapující závěr života legendárního českého zpěváka Karla Gotta. Novinky z knižního světa zase představí veletrh Svět knihy, na který dorazí desítky spisovatelů z Česka i ze zahraničí. Do třetice nabídne závěr září v Plzni speciální akce v souvislosti se 150. výročím narození architekta Adolfa Loose, který ve městě vytvořil unikátní interiéry. Jejich elegantní nadčasová krása by neměla uniknout žádnému nadšenci do architektury.

Festival Finále Plzeň

Konec září v Plzni s sebou přinese týdenní filmový festival zaměřený na české snímky, který v šesti sálech představí domácí filmovou, dokumentární i studentskou tvorbu a také televizní projekty. Festival Finále se poprvé uskutečnil už v roce 1968 a v současnosti je z něj mezinárodně uznávaná platforma propagující českou audiovizuální tvorbu a české filmaře jak doma, tak v zahraničí. Diváci uvidí například filmové novinky Krajina ve stínu a Bábovky nebo na Oscara nominovaný snímek Dcera, premiéru bude mít dokument o Karlu Gottovi Olgy Špátové Malířové nebo Svět podle Muchy Romana Vávry.

Svět knihy Plzeň

Netrpělivě očekávané knižní novinky představí veletrh Svět knihy o posledním zářijovém víkendu v Plzni. Kromě knih všemožných žánrů pro všechny věkové kategorie si mohou návštěvníci vybírat z bohatého doprovodného programu. Na veletrh dorazí desítky osobností literárního světa - například autor biografie Milana Kundery Jan Novák, spisovatelky Kateřina Tučková a Markéta Lukášková nebo multižánrová umělkyně Galina Miklínová. Akce se koná ve dnech 25.-26. 9. 2020 v plzeňském areálu DEPO2015.

loosRok Adolfa Loose v Plzni

Světově uznávaný architekt Adolf Loos v Plzni vytvořil několik nadčasových interiérů, které jsou vzorem elegance a praktičnosti. Některé z nich je možné zhlédnout v rámci pravidelných komentovaných prohlídek, jiné jsou přístupné jen výjimečně. Při příležitosti letošních 150. narozenin Adolfa Loose bude bohatý program kulturních akcí zaměřený částečně i na období první republiky. Proběhne také pět výstav. Dvě z nich na dobových fotografiích představí Loosovu tvorbu v Plzni i to, jakým způsobem probíhala záchrana tohoto mimořádného kulturního dědictví. Další tři výstavy vznikají ve spolupráci s Fakultou designu a umění Ladislava Sutnara ZČU v Plzni a budou k vidění přímo v Loosových interiérech.

Foto: archiv Plzeň - TURISMUS

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24