Celníci bojují s online hazardem. Během pandemie odhalili dvacet nelegálních her

20.05.2020 19:05

Počítačová kriminalita je na vzestupu. Kontrolou online hazardu se zabývá Celní úřad pro Plzeňský kraj.

1

Lidé během pandemie trávili na internetu více času než jindy a vystavovali se tak riziku, která s sebou nesou nepovolené hazardní hry.

"Na stránkách se nejčastěji objevuje technická hra v podobě válcové hry nebo živá hra v podobě rulety nebo pokeru, nicméně není vyloučeno ani provozování kurzové sázky nebo loterie. Od začátku roku zjistili celníci výskyt nelegálního hazardu na téměř 70 internetových stránkách,“ sděluje mluvčí Celní správy ČR Martina Kaňková.

Nepovolený internetový hazard skýtá mnoho rizik. "V první řadě není zaručena kvalita služby. Nepovolená hazardní hra může mít nastaven výherní podíl výrazně pod úrovní stanovenou českými právními předpisy. Účastník zpravidla nemá dostatečný přehled o vlastní účasti, například možnost sledovat souhrnnou výši proher nebo dobu účasti na hazardní hře. Provozovatelé provozující podle zákona o hazardních hrách tyto informace účastníkovi poskytují, a navíc je možné si u nich nastavit tzv. sebeomezující opatření. Jde o možnost účastníka stanovit si finanční či časové limity vlastního hraní. V neposlední řadě z nelegálního hazardu nejsou řádně hrazeny daně,“ vysvětluje mluvčí.

V první fázi celníci prověřili desítky internetových stránek. Využili přitom mimo jiné i podněty legálních provozovatelů hazardních her.  "Výskyt internetové hazardní hry byl zjištěn na 66 internetových stránkách. Na některých z nich bylo zahájeno detailní šetření se zjištěním, že nepovolená internetová hra byla nabízena bez ověření totožnosti a věku, v českém jazyce a využitím běžných platebních způsobů k dotaci uživatelského konta. Taková nabídka je rizikem zejména pro mladistvé. Celní úřad provedl na stránkách registraci, ověřil, že se skutečně jedná o hazardní hru a šetření zadokumentoval do podoby důkazu v potřebné kvalitě a postoupil závěry z kontroly Ministerstvu financí k následné blokaci celkem 25 stránek a k zahájení přestupkového řízení,“ uvádí Martina Kaňková s tím, že další kontroly budou následovat.

FOTO: Celní správa ČR

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24