Celníci v Plzeňském kraji odhalili nelegálně zaměstnané cizince

08.08.2019 13:22

Celníci si posvítili na nelegálně zaměstnané cizince v kraji. Ve dvou kontrolovaných subjektech jich objevili 34! V jedné z kontrolovaných firem se nelegální zaměstnávání cizinců odhalilo již v minulosti.

 

DSC01896 (2)

Kontrolní akci zaměřenou na nelegální zaměstnávání cizinců zrealizovali plzeňští celníci v uplynulých dnech.

Ve středu 31. července zkontrolovali areál plzeňské společnosti, ve kterém již v minulosti opakovaně zjistili nelegální zaměstnávání cizinců. Jednalo se o provozovnu, kde dochází k porážce dobytka a další distribuci masa. Kontrola byla zaměřena zejména na zaměstnance agentur práce a obchodních partnerů.

"V době kontroly se v areálu nacházelo čtyřice pracujících osob, z toho patnáct cizinců (Ukrajina, Gruzie), kteří byli dodáni k výkonu práce subdodavateli na základě smlouvy o dílo. U všech cizinců bylo zjištěno porušení zákona o zaměstnanosti. Vykonávali práci nelegálně, tzn. bez pracovní smlouvy a bez pracovního povolení," uvedla mluvčí celníků Marcela Kašparová.

V úterý 6. srpna zkontrolovali v domažlickém regionu společnost zabývající se kompletací jednoduchých výrobků (kalendáře, hygienické potřeby, letáky apod.). A i při této kontrole zjistili porušení zákona. "Z šestadvaceti kontrolovaných cizinců (Ukrajina, Moldávie, Gruzie) jich 19 pracovalo nelegálně. U čtyř nelegálně pracujících bylo zjištěno, že na území České republiky pobývají neoprávněně. Na místo kontroly byla přivolána hlídka PČR, která tyto osoby eskortovala k provedení úkonů správního vyhoštění z území ČR," řekla Marcela Kašparová.

Uvedení cizinci pobývali v České republice na základě polských víz nebo biometrických dokladů Ukrajiny a do ČR přijeli jako turisté.

"Zjištěná porušení zákona o zaměstnanosti byla postoupena Celním úřadem pro Plzeňský kraj k dalšímu řízení na místně příslušný oblastní inspektorát práce. Zaměstnavatelům hrozí sankce až do výše deseti milionů korun," dodala mluvčí Celního úřadu pro Plzeňský kraj.

Od začátku roku 2019 bylo Celním úřadem pro Plzeňský kraj provedeno zhruba 50 kontrol zaměřených na nelegální zaměstnávání cizinců, přičemž v průměru při každé druhé kontrole narazí celníci na nelegálně zaměstnané cizince. Většinou se jedná o pracující cizince, kteří v ČR pobývají jako turisté, o cizince, kteří mají pracovní víza do Polska nebo o cizince, kteří se prokazují padělanými doklady.

Celní úřady rovněž kontrolují plnění povinnosti zaměstnavatelů vůči úřadu práce, kdy jsou povinni nahlásit nástup zaměstnance (občanů jiných států EU a cizinců) do zaměstnání. Za nesplnění této informační povinnosti vůči úřadu práce může být uložena sankce do výše 100.000 Kč.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24