Centrum Plzně ovládnou Dny vědy a techniky! Přinesou i dopravní omezení

18.09.2019 8:01

Víc jak tři desítky expozic nabídnou letošní Dny vědy a techniky v Plzni. Ovládnou zejména náměstí Republiky a potrvají od 20. do 21. září. Akce zasáhne i do dopravy v centru.

8

14. ročník Dnů vědy a techniky Západočeské univerzity opět zasvětí žáky základních a středních škol i veřejnost do tajů technických a přírodovědných oborů. V pátek 20. a v sobotu 21. září vždy od 9 do 17 hodin je na plzeňském náměstí Republiky a před Západočeským muzeem bude čekat celkem 32 interaktivních expozic připravených fakultami Západočeské univerzity, středními školami a dalšími spolupracujícími institucemi.  

"Často se mylně domníváme, že témata z oblasti vědy a techniky děti nezajímají. Přitom jejich otázky mířené na přírodní a fyzikální jevy svědčí spíš o opaku. Stačí tedy zvolit přístupnou a atraktivní formu, a aniž by si to děti uvědomovaly, začnou se bavit se tím, že řeší matematické, chemické nebo konstrukční úlohy. Věřím, že to je cesta, jak podpořit jejich zájem o svět kolem sebe a třeba i o studium technických a přírodovědných oborů,“ říká Miroslav Holeček, rektor Západočeské univerzity, která dvoudenní festival za finanční podpory Plzeňského kraje a města Plzně pořádá.

"Díky Dnům vědy a techniky mohou žáci a studenti nahlédnout pod pokličku jevů, které jsou zdánlivě samozřejmé, nebo objevovat skutečnosti, o  nichž neměli ponětí. Takové okamžiky mohou stát na začátku jejich hlubšího zájmu o technické obory. Jsem proto rád, že kromě Plzně se Dny vědy a techniky letos uskutečnily i v Klatovech,“ připomíná hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard.  První klatovské Dny vědy a techniky proběhly už 13. června.

"Na akci budeme mít naše městské Centrum robotiky. To nabízí volnočasové vzdělávání dětem a studentům v oblasti robotiky, kybernetiky a přírodních věd, a to formou kroužků, kurzů a příměstských táborů. Návštěvníkům Dnů vědy a techniky představí lego roboty, naučí je klíčovat se zeleným plátnem, které se jim bude hodit pro práci s videi i fotografiemi, nabídne něco z přírodních věd a zaměří se i na programování pro nejmenší,“ přiblížil primátor města Plzně Martin Baxa.

Matematika zábavně i prakticky, Exkurze do historie vývoje PC, Loďky a lodičky, Rozvíjení informatického myšlení je prima, Minulost na dosah, Experimentus! – to jsou názvy několika z celkem devíti zcela nových expozic letošních Dnů vědy a techniky.

Z 32 expozic letošních Dnů vědy a techniky jich 29 zaplní náměstí Republiky a tři na návštěvníky čekají před Západočeským muzeem, a to Rakety na alternativní pohon, Astronomie a kosmonautika pro každého a Hravě s fyzikou.

Vstup do všech expozic je zdarma, podrobné informace k programu najdou zájemci na webové adrese dnyvedy.zcu.cz.

Stejně jako vloni si Dny vědy a techniky vyžádají dopravní omezení. Z důvodu zajištění bezpečnosti obyvatel a návštěvníků akce bude náměstí Republiky v obou dnech vždy od 9 do 17 hodin pro automobilovou dopravu uzavřeno, vjezd bude povolen pouze vozidlům MHD a IZS. Zároveň bude na náměstí Republiky a v částech ulic Františkánská, Zbrojnická a Dřevěná platit zákaz parkování. Děkujeme všem řidičům za pochopení.  

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24