Centrum v Železné Rudě má nové expozice - FOTKY

06.01.2019 11:05

Enviromentální centrum, které v Železné Rudě funguje necelé tři roky, bylo rozšířeno o nové expozice a prvky. Obnovou prošly i stávající expozice čápa, jelena a bobra.

svet_bobra
cap_cernygeologie_geomorfologieknihovnasvet_bobrasvet_jelenaexpozice historie lyzovanivystava_sumava

Na konci roku město Železná Ruda, které je provozovatelem centra, všechny nové prvky představilo.

„Některé expozice jsou nově zrekonstruované, úplně nově vznikl kabinet pana Julia Komárka, což by velmi významný rodák ze Železné Rudy, byl to biolog, učitel a spisovatel, který svůj život zasvětil zdejší fauně a flóře,“ upřesňuje starosta Železné Rudy Filip Smola. Julius Komárek kromě toho, že byl osobností v oblasti lesnictví a myslivosti, byl i iniciátorem zřízení národních parků na Šumavě a v Tatrách.

Zrekonstruované jsou i některé stávající expozice. „Současně otevíráme zcela zrekonstruovanou expozici čápa černého a zdejších ptačích zástupců. Máme kompletně přepracovanou expozici jelena evropského a bobra,“ uvedl při slavnostním představení na konci roku 2018 starosta Filip Smola.

Město navíc nechalo udělat nové logo centra, webové stránky, publikaci a 12 nových klipů ze Železnorudska. „Celková cena je 1 200 000 korun, přičemž 85 % jsme získali ze státního fondu životního prostředí. Obec tedy ze svého rozpočtu dofinancovála necelých 200 tisíc korun,“ upřesnil starosta.

Envirementální centrum najdete v centru Železné Rudy na třídě 1. máje. Vzniklo v roce 2016 v budově bývalé školy. Ta zde byla až do roku 2000, do té doby se v budově vystřídalo několik provozoven - obchůdky, pekárna... postupně ale budova chátrala.

Celý dům prošel rozsáhlou rekonstrukcí, jejíž náklady přesáhly 46 milionů korun. Z toho více než 41 milionů korun činila dotace z Operačního programu Životní prostředí. Zbytek město zaplatilo ze svého rozpočtu. Sídlí zde i infocentrum, které se sem v dubnu roku 2016 přestěhovalo z Klostermannova náměstí z budovy radnice.

Vstup do centra je zcela zdarma, otevřeno je denně od 8 do 18 hodin kromě státních svátků.  

foto: www.sumavskecentrum.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24